Rekordszámú ember szorul humanitárius segítségre

Minden 22. ember, összesen 362 millió ember szorul humanitárius segítségre világszerte. Ez a döbbenetes szám, minden idők legmagasabb száma. Több mint 110 millió embernek kellett elhagynia otthonát és több mint 260 millió ember számára teljesen bizonytalan az élelemhez való hozzáférés, néhányukat pedig egyenesen éhínség fenyeget. A konfliktusok, az éghajlatváltozás és a pénzügyi zavarok egyre inkább növelik a segélyek iránti igényt.

Ahogyan António Guterres ENSZ-főtitkár mondta: „Egy egész falura van szükség egy gyermek felneveléséhez. Szintén egy falura van szükség azoknak a támogatásához, akik humanitárius válságon mennek keresztül.”

A humanitárius segélyszervezetek és az ENSZ partnerei helyben – gyakran a reflektorfénytől távol – új módokat keresve próbálják eljuttatni a segélyeket a világ minden pontjára.

A segélyszervezetek munkatársai tavaly 15,4 millió ember megsegítésére elegendő segélyszállítmányt juttattak el Ukrajnába. Ezenkívül Afganisztánban 17 millió, Nigériában 2,8 millió, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig további 2,5 millió ember kapott humanitárius segélyt az év eleje óta.

A humanitárius segítségnyújtás finanszírozása viszont nem tart lépést a növekvő igényekkel, ugyanis a „globális humanitárius felhívás” mindössze 20 százalékban finanszírozott. A finanszírozási válság megoldása nélkül elkerülhetetlenek a további csökkentések.

Haitin az emberek csaknem fele nem jut elegendő élelemhez. A finanszírozási hiány miatt azonban a Világélelmezési Program (WFP) mégis kénytelen volt csökkenteni az országban azoknak a számát, akiket sürgősségi élelmiszersegélyben tud részesíteni.

A segélyezési műveletek finanszírozása a leginkább rászoruló országokban is csökken, ami arra kényszeríti a humanitárius szervezeteket, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben csökkentsék a segítségnyújtást, például Nyugat-Afrikában és Szíriában.

„A kevesebb finanszírozás miatt a WFP kénytelen abbahagyni a segítségnyújtást a „válságszintű” kategóriába tartozó emberek számára, hogy meg tudjuk menteni azokat, akik szó szerint éheznek, vagyis a katasztrofális éhezés kategóriájába tartoznak” - mondta Carl Skau, a WFP ügyvezető igazgatóhelyettese.

Kifejtette, hogy a megszorítások miatt az éhezés „válság szintjén” lévő emberek a „katasztrofális szintre” jutnak majd, ami a jövőben tovább növeli a humanitárius szükségleteket, amennyiben nem javul a globális élelmezésbiztonsági helyzet.

Skau felszólította a világ vezetőit, hogy helyezzék előtérbe a humanitárius segítségnyújtás finanszírozását, fokozzák a segélyszervezetekkel való együttműködést, és foglalkozzanak a válságokat kiváltó okokkal.

A világon Dél-Szudán az egyik ország, ahol a legsúlyosabb az éhezés, ami a konfliktus, az éghajlatváltozás és a növekvő költségek miatt alakult ki. Az élelmiszerosztás önmagában azonban nem jelent megoldást.

„Ki kell törnünk a körforgásból, és képessé kell tennünk a közösségeket arra, hogy elültessék a remény, a lehetőségek és a gazdasági fejlődés magvait. Béke és stabilitás esetén Dél-Szudánban hihetetlen lehetőségek rejlenek” - hangsúlyozta Cindy McCain, a WFP ügyvezető igazgatója.

Ukrajnában a télre való felkészülés előkészületei zajlanak, ami takarók, tüzelőanyagok, kályhák és hőszigetelő anyagok szétosztását jelenti a tavaly télen a konfliktusban megrongálódott házak lakói között.

„[A] humanitárius helyzet nem változott, a háború folytatódik és fokozódik, így a szükségletek is. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha véget ér a háború” - mondta Denise Brown, az ENSZ Ukrajnáért felelős humanitárius koordinátora.

Meg kell találnunk annak a módját, hogy növeljük a humanitárius forrásokat, hogy hatékonyabban és eredményesebben juttassuk el a segélyeket, hogy jobban megvédjük a válsághelyzetben lévőket, hogy erősítsük az élelmezésbiztonságot, és hogy növeljük az ellenálló képességet azáltal, hogy befektetünk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásba.

 

 

Photo: UNHCR/Sylvain Cherkaoui