Események

Kihívásokkal teli időszak az ENSZ számára

"Olyannak kell elfogadnom a világot amilyen, viszont ki kell állnom azért a világért, amilyennek kellene, hogy legyen," mondta Jan Eliasson, ENSZ főtitkár-helyettes a közönségnek nemrég Bécsben. Arra utalt, hogy realistának és idealistának is kell lennünk céljaink elérése érdekében. A főtitkár-helyettes a 21. században az Egyesült Nemzetek előtt álló a békével, fejlesztéssel és emberi jogokkal kapcsolatos kihívásokról szóló interaktív beszélgetésen vett részt, amelyet a Nemzetközi Béke Intézet és a Bécsi Diplomáciai Akadémia szervezett.

Vitaindító előadásában négy új fő tendenciáról, valamint három kihívásról beszélt. A főtitkár-helyettes szerint, egy világos geopolitikai és geogazdasági elmozdulás van folyamatban a kelet és a felemelkedő hatalmak irányába; a környezet védelme és a klímaváltozás kezelése egyre szükségesebbek a mai világban; zajlik a kommunikációs és informatikai szektor forradalma, ami mindenki számára nehézzé teszi, hogy bármit elrejtsen a világ elől; valamint ez a század a nők nagy felemelkedését is látni fogja. A három említett kihívás a Szíriában kialakult helyzet; a 2015 utáni fejlesztési agenda; és az emberi jogok megsértése voltak.

A főtitkár-helyettes hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés szükségességét, mivel a globális agenda sokkal jobban, mint azelőtt túllépi a nemzeti ügyek határát, illetve lehetetlen olyan dolgokról, mint a klímaváltozás vagy migráció kizárólag nemzeti szinten beszélni. Szintén kiemelte annak az alapvető szükségét, hogy az Egyesült Nemzetek másokkal egyenlő alapon összefogjon a mai problémák megoldásában: "A mai problémákat az ENSZ nem oldhatja meg egyedül, be kell vonjátok a parlamenteket, a kormányokat, a civil társadalmat, a magánszektort, az akadémikus és tudományos közösséget és a think-tank-eket. El kellene érnünk, hogy ne vertikálisan dolgozzunk. Amint horizontálisan kapcsolódunk, tényleg képesek leszünk arra, hogy változást érjünk el."

Szíriával kapcsolatban a főtitkár-helyettes megemlítette, hogy felmerült a katonai eszkalálódás kockázata, valamint számos nehézségbe ütközött annak beazonosítása, hogy a szíriai kormánnyal való tárgyalások során az ellenzék közül ki üljön tárgyalóasztalhoz.

A 2015 utáni fejlesztési agendával kapcsolatban a főtitkár-helyettes a szegénység megszüntetésére való folyamatos összpontosítást szeretné látni, ugyanakkor a fenntarthatóságra fektetett hangsúlyt is. Jan Eliasson erősen hisz az intézményekben. Elmondta, hogy szülőhazája, Svédország régen az egyik legszegényebb országok közé tartozott Európában, az 1920-as években, de a megbízható és igazságos oktatási rendszernek, a jó infrastruktúrának és az erős intézményeknek köszönhetően az ország képes volt arra, hogy elérje jelenlegi fejlettségi szintjét. "Nincsen béke fejlődés nélkül és nincsen fejlődés béke nélkül, valamint nincsen béke, és fejlődés sem az emberi jogok tiszteletben tartása nélkül," emlékeztette a közönséget. Az emberi jogok megsértésével kapcsolatban folytatta: "Mégis ha körülnéztek a világban, teljes kegyetlenséget láttok. Elszántnak kell lennünk, hogy ez megváltozzon, mert ha ez így folytatódik tovább, akkor annyi gyűlöletet látunk a világon, hogy egyre érzéketlenebbé válunk."

A főtitkár-helyettest legjobban a jordániai és libanoni humanitárius helyzet aggasztja, ahol a menekült krízis hatalmas veszélyt jelent a helyi infrastruktúrára nézve. Kiemelte a két ország támogatásának szükségességét: "Véleményem szerint a legfontosabb dolog, hogy a konfliktus biztosan ne terjedjen át Libanonba és Jordániába. A miénk, az Egyesült Nemzetek legnagyobb humanitárius felhívása, hogy segítsünk a libanoniaknak és jordániaiaknak a humanitárius fronton. Bejrútban például az iskolák túlzsúfoltak, a klinikák túlzsúfoltak, a munkaerőpiac túlzsúfolt, vagyis az egész infrastruktúra veszélyben van."

Három napos bécsi látogatása során, Jan Eliasson, ENSZ főtitkár-helyettes szintén részt vett június 25-én az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) által rendezett 13. Magas szintű Szövetség az Emberkereskedelem Ellen konferenciáján, amelynek címe "Ellopott életek, ellopott pénz: A modern napok rabszolgaságának ára". Részt vett a 2013-as kábítószer világjelentés bemutatóján június 26-án a Kábítószerügyi Bizottság különleges ülésén, valamint a "Bécs+20" emberi jogokról szóló konferencián június 27 és 28-án az ENSZ Emberi Jogi Főbiztos Hivatala (OHCHR) 20. évfordulójának megünneplésén.