Sajtóközlemények

UNIS/INF/253
2007. december 6.

 

Méltóságot és igazságot valamennyiünknek:
megkezdődött az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának évfordulójára rendezett egész éves megemlékezés Közép-Európában

Bécs, december 6. (ENSZ Információs Szolgálat) - "Méltóságot és igazságot valamennyiünknek" a jelmondata annak az egy éven át tartó globális kampánynak, amelyet az ENSZ a 2007-es Emberi Jogok napján december 10-én indít útjára, hogy méltóképp emlékezzen meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 60. évfordulójáról 2008-ban.

"Ez a kampány emlékeztet bennünket arra, hogy egy a II. világháború borzalmaitól éppen csak magához térő világban az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata volt az első olyan globális közlemény, amelynek megállapításait ma már magától értetődőnek veszünk -- minden emberi lény  elidegeníthetetlen méltóságát és egyenlőségét", emelte ki Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár a 2007-es Emberi Jogok napja alkalmából megfogalmazott üzenetében. "A Nyilatkozat ma ugyanolyan érvényes, mint volt elfogadása napján. Azonban az abban lefektetett alapvető szabadságjogok még ma sem váltak valósággá mindenki számára. A kormányokból túl gyakran hiányzik a politikai akarat az általuk önként elfogadott nemzetközi normák betartására. Az idei évforduló alkalmat ad ennek az akaratnak a helyreállítására. Lehetőséget annak biztosítására, hogy ezek a jogok a valóságban is érvényesüljenek-hogy mindenki mindenhol megismerje megértse és élvezhesse azokat"

Közép-Európában a civil társadalmi szervezetek és az ENSZ számos eseményt rendez december 10-én és környékén az emlékév megnyitásaként.

Az Osztrák ENSZ Társaság a Center of Legal Research-el együttműködve szimpóziumot szervez az osztrák parlamentben december 10-én az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megszületésének 60. évfordulójára emlékezve. A Dr. Michael Spindelegger parlamenti alelnök védnöksége alatt megtartott szimpózium moderátora Dr. Willibald Pahr volt osztrák külügyminiszter, az osztrák ENSZ Társaság jelenlegi elnöke lesz. Dr. Hans Winkler osztrák külügyi államtitkár tartja a fő előadást az eseményen, de felszólal még Professzor Dr. Franz Matscher ("Menedék és az emberi jogok védelme"), Professzor Dr. Konrad Liessmann ("Környezetvédelem és emberi jogok), valamint Theresia Haidlmayr és Professzor Dr. Adrian Eugen Hollaender ("A fogyatékkal élők jogai") is. A megbeszélést Professzor Dr. Hans R. Klecatsky volt igazságügy miniszter beszéde zárja. Az ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) igazgatónője, Nassra Hassan az ENSZ-főtitkár az Emberi Jogok napja alkalmából megfogalmazott üzenetét fogja tolmácsolni.

Magyarországon a Magyar ENSZ Társaság (UNA) és az Országgyűlési Biztosok Hivatalának rendezésében egy nagyszabású tudományos konferenciát tartottak "Az országgyűlési biztos intézménye és az emberi jogok védelme Magyarországon" címmel. Az rendezvényre december 3-án, az emlékév nyitóeseményeként került sor a hazai parlamentben. A konferenciát Mandur László parlamenti alelnök nyitotta meg. Előadást tartott Simai Mihály Professzor, az UNA elnöke, valamint az Országgyűlés állampolgári jogokért, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokért és adatvédelemért felelős biztosai.

A Szlovén ENSZ Társaság (UNA) december 12-én tartja ünnepi megemlékezését az Emberi Jogok napjáról, amely az emberi jogok egyetemlegességére fókuszál majd. A prominens szakértők részvételével megtartott fórumon a nemzetközi, regionális és nemzeti szintű emberi jogi rendszerek felállításának természetéről lesz szó, érintve az Egyesült Nemzetek Szervezetét, az Európai Uniót és Szlovéniát. Annak érdekében, hogy a gyerekeket és a fiatalokat is bevonják ennek a rendkívül fontos kérdésnek a megvitatásába, az UNA esszéíró, rajz- és fotóversenyt is hirdet, ahol a legjobb beküldött pályamunkákat az Emberi Jogok napja alkalmából ki is állítják.

Az ENSZ Prágai Tájékoztatási Központja (Csehország) az Emberi Jogok napja alkalmából a Forum 50% elnevezésű szervezettel közösen egy projektet indít el a nők közszférában és a kormányban való részvételének támogatására, illetve december 10-én a Cseh Helsinki Bizottsággal együttműködve ad otthont az Emberi Jogok a 21. században elnevezésű műhelynek.

Az ENSZ Bukaresti Tájékoztatási Központja (Románia) a Cotidianul nevű napilappal közösen egy képregény-kiállítást nyit meg december 10-én, a vezető nemzetközi újságok illusztrátoraként is ismert Devis Grebu munkáival.

Az ENSZ Nyugat-Európai Regionális Tájékoztatási Központja (Brüsszel) egy dinamikus és interaktív honlapot indít útjára december 10-én: www.KnowYourRights2008.org címen, amely kortól függetlenül kívánja bevonni az európai állampolgárokat a kampányba. 

A Bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) saját honlapján létrehoz egy ún. "Emberi jogi sarkot" (Human Rights Corner), az emberi jogokról szóló naprakész információkkal angol, német, magyar, szlovák és szlovén nyelveken (a UNIS partnerországainak nyelvére lefordítva).

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát az ENSZ Közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el. Azóta ez a dátum az Emberi Jogok napját is jelöli.

 

* *** *

 

A fent felsorolt tevékenységekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért keresse fel:

Bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna): www.unis.unvienna.org, vagy vegye fel a kapcsolatot: unis@unvienna.org

 

KnowYourRights2008 honlap: www.KnowYourRights2008.org

UNIC Prága: www.osn.cz

UNIC Bukarest: www.onuinfo.ro

Az Emberi Jogok Főbiztosának Hivatala: www.ohchr.org

Osztrák ENSZ Társaság: www.afa.at

Magyar ENSZ Társaság: www.menszt.hu

Szlovén ENSZ Társaság: www.unaslovenia.org