Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/020
19. szeptember 2007

AZ ENSZ-FŐTITKÁR ÜZENETE

A NEMZETKÖZI BÉKENAP ALKALMÁBÓL

2007. szeptember 21.

A béke az emberiség legfontosabb szükségletei közé tartozik, és az ENSZ legfőbb hivatása is egyben.

Meghatározza küldetésünket. Ez megbeszélésünk vezérlőelve. És ez fogja össze munkánkat világszerte a békefenntartástól a preventív diplomácián át a fejlődés és az emberi jogok érvényesülésének elősegítéséig.

A békéért dolgozni nem könnyű, de alapvető fontosságú feladat. A valóságban a világ számos közösségén belül a béke csupán megfoghatatlan cél marad. Az otthonukat elhagyni kényszerülőket befogadó csádi és darfúri menekülttáboroktól a bagdadi mellékutcákig a békéhez vezető út kudarcokkal és szenvedéssel van kikövezve.

Szeptember 21-e, a béke nemzetközi napja alkalmat ad arra, hogy leltárt készítsünk azon törekvéseinkről, amelyek a békét és jólétet segítik elő mindenki számára.

Lehetőséget ad, hogy értékeljük az eddig elért eredményeket, és hogy elkötelezzük magunkat a megmaradt célok elérésére.

Ez a nap egyben a globális tűzszünet napja is: egy 24 órás menedék a félelemtől és a bizonytalanságtól, amely a világon oly sok hely életét fertőzi meg.

A mai napon valamennyi országot és harcoló felet arra szólítok fel, hogy tartsa tiszteletben ezt a napot és szüntesse be az ellenségeskedést. Ezen felül mindenkit arra kérek az egész világon, hogy helyi idő szerint déli 12 órakor adózzon egy perces csenddel ennek a napnak.

Ahogy a fegyverek elhallgatnak, kihasználhatjuk az alkalmat, hogy mérlegeljük, milyen magas árat fizetünk mindannyian a konfliktusért. És eltökélten keresnünk kell annak a lehetőségeit, hogyan tudnánk ennek a napnak a békességét tartóssá tenni.

A béke nemzetközi napján tegyünk ígéretet arra, hogy a béke ügye a jövőben nem pusztán prioritásunk, de szenvedélyünk lesz. Fogadjuk meg, hogy többet teszünk, akárhol élünk és akármit tehetünk azért, hogy minden nap a béke napja legyen.

* *** *