Sajtóközlemények

UNIS/BIO/848
július 1. 2008

A Főtitkár Maher Nasser-t nevezte ki a bécsi ENSZ Információs Szolgálat igazgatójává

Bécs, július 1 (ENSZ Információs Szolgálat) - Ban Ki-moon ENSZ Főtitkár örömmel jelenti be Maher Nasser úr kinevezését - 2008. július 1-i hatállyal - az ENSZ Bécsi Tájékoztatási Szolgálatának igazgatói posztjára. Nasser úr Nasra Hassan asszony helyét veszi át, aki 2008 április 30-án nyugdíjba vonult. Maher Nasser 2006. január 1-től az ENSZ Kairói Tájékoztatási Központjának igazgatói posztját töltötte be.

A kairói ENSZ Információs Központ igazgatójaként Nasser az ENSZ Kommunikációs Csoport munkáját vezette Egyiptomban és nyolc közel-keleti, illetve észak-afrikai ENSZ Információs központot támogatott és látott el tanácsokkal. Az ENSZ információs hálózat információ átadási kapacitásának növelése érdekében Nasser létrehozta és vezette az Arab Régió ENSZ Kommunikációs Csoportját. Így képes volt elérni az ENSZ kommunikáció magasabb szintű koherenciáját és hatását a régióban.

A jelenlegi, kairói UNIC-ban betöltött pozíciója előtt Nasser 2001-től az Palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ Menekültügyi Szervezet (UNRWA) kapcsolati irodájának vezetője volt New Yorkban. Korábban is dolgozott az UNRWA-nál, először Bécsben 1994 és 1996 között, majd az ammani központban, ahol az adományozókkal való kapcsolattartás, a reprezentáció és a média kapcsolatok felelőse volt. 1992 és 1994 között Nasser a bécsi ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Programnál dolgozott információs munkatársként. 1987-től 1991-ig Nasser az UNRWA sajtótisztje és szóvivője volt Gázában és Jeruzsálemben. Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez való csatlakozása előtt Nasser a jeruzsálemi székhelyű Arab Thought Forum (Arab Gondolat Fórum) nevű civil szervezetnél dolgozott.

1991 októberében, Nasser a palesztin tárgyalócsoport vezetője, Dr. Haidar Abdul Shafi személyi asszisztenseként vett részt a közel-keleti békekonferencián Madridban, illetve több ezt követő ülésen és kétoldalú tárgyaláson Washington DC-ben,

Nasser úr a west-bank-i Bir Zeit Egyetemen diplomázott, posztgraduális diplomáját az egyesült királysági Warwick Egyetemen szerezte üzleti ügyintézésből. Házas, három gyermeke van.

* *** *