Sajtóközlemények

UNIS/INF/265
2008. május 6.

Május 3-án hatályba lépett az ENSZ mérföldkőnek számító egyezménye a fogyatékkal élők jogairól

Bécs, 2008. május 6. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az Egyesült Nemzetek egyezménye a fogyatékkal élők jogairól május 3-án hatályba lépett, mely a világon élő 650 millió fogyatékkal élő ember jogainak védelmére tett erőfeszítések új korszakát nyitja meg.

Az Egyezmény a XXI. század első új emberi jogi megállapodása, melyet 2007. március 30 óta 127 ország írt alá és 25 ország ratifikált. Az Egyezmény hatályba lépéséhez 20 ország ratifikálása volt szükséges. Jamaica ratifikálta elsőként az Egyezményt április 3-án, Ecuador ratifikálása biztosította az Egyezmény hatályba lépéséhez szükséges felek számát.

Az Egyezmény mellett, egy Opcionális Protokoll is hatályba lépett május 3-án, amely lehetővé teszi a természetes személyeknek és csoportoknak, hogy segítségért folyamodjanak.

Ban Ki-moon ENSZ Főtitkár szerint az Egyezmény "egy hathatós eszköz a fogyatékkal élő emberek előtt álló akadályok megszüntetéséhez." Azt mondta, hogy "Ez egy történelmi pillanat a mindenki számára biztosított univerzális emberi jogok biztosítására irányuló küldetésünkben, hogy egy mindenkit magába foglaló társadalmat hozzunk létre."

Maga az Egyezmény nem hoz létre új jogokat. Inkább az a célja, hogy biztosítsa a meglévő jogok előnyeinek teljes kiterjesztését és biztosítását a világon 650 millió főre becsült fogyatékkal elő ember számára.

"Érvként merült fel, hogy a fogyatékkal élő emberek jogait biztosították a meglévő emberi jogi egyezmények, azonban a valóság egészen mást mutatott," mondja Akiko Ito, az ENSZ fogyatékos-ügyi felelőse. "A fogyatékkal élő embereket rendszeresen megkülönböztetés érte a munkaerő piacon, az iskolákban és a közszolgáltatásokban. Az Egyezmény biztosítja, hogy ezeket az embereket többé nem fogják mellőzni."

Az Egyezmény ratifikálásával az államok olyan rendelkezések és intézkedések törvénybe iktatására kötelezik el magukat, melyek javítják a fogyatékosok jogait, valamint arra, hogy eltörlik a fogyatékkal élő embereket diszkrimináló törvényeket, szokásokat és gyakorlatokat.

Az Egyezmény az Egyesült Nemzetek által az egyik valaha leggyorsabban tárgyalt és leggyorsabban hatályba lépett megállapodás. Az Egyezményt határozottan támogatják az Egyesült Nemzetek tagállamai, valamint a globális fogyatékos mozgalom képviselete, amely jelentős szerepet játszott a megállapodás megfogalmazásában.

Az Egyezmény hatályba lépésének alkalmából az Egyesült Nemzetek egy különleges ceremóniát hív össze az ENSZ Közgyűlés Termébe, New Yorkba május 12-én, a kormányok, az ENSZ intézményei és a civil társadalom részvételével.

A felek várhatóan hat hónapon belük összehívják konferenciájukat.

* *** *

További információkért kérjük lépjen kapcsolatba:

Franck Kuwonu
ENSZ Tájékoztatási Főosztályánál
Tel. (+1-212) 963-8264
E-mail: Kuwonu@un.org