Sajtóközlemények

UNIS/INF/298
2008. november 20.

A világ vezetői, Dohában, a fejlesztés-finanszírozás szükséges mértékéről, ezek forrásainak előteremtéséről tárgyalnak

Válaszul a globális pénzügyi válságra, Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár egy nappal a 2008. november 29. és december 2. között Katarban megrendezendő ENSZ fejlesztési csúcs előtt megbeszélésre hívja az állam- és kormányfőket

Bécs, november 20. (Információs Szolgálat) - Állam és kormányfők, miniszterek gyűlnek össze november végén egy régóta tervezett konferencia keretében a katari Dohában, hogy javaslatokat tegyenek a fejlesztések fokozásához szükséges kulcsfontosságú lépésekre. Így tárgyalnak majd a kereskedelem, a segélyek, a befektetések témaköreiről, az adósságok elengedéséről, a nemzeti források mobilizálásáról és a hatékony nemzetközi pénzügyi struktúra kialakításáról is. A világ pénzügyi piacainak összeomlása és a gazdasági növekedés lassulása miatt feladatuk még sürgősebbé és összetettebbé vált.

Az ENSZ fejlesztés-finanszírozásról szóló nemzetközi konferenciájának feladata lesz, hogy megvizsgálja a mérföldkőnek számító észak-déli fejlesztési alapelvekről szóló 2002-ben elfogadott Monterrey Konszenzus megállapításainak megvalósítását. A dohai találkozó a már monterreyben is napirenden levő témákkal kapcsolatban olyan kihívásokra koncentrál majd, amelyek 2002 óta a korábbiaknál sokkal nagyobb jelentőségre tettek szert: így az éghajlatváltozás, az élelmezés és a mezőgazdaság kérdésköre is napirendre kerül majd.

ENSZ tisztviselők szerint ez a fejlesztés-finanszírozás felülvizsgálatára hivatott konferencia a gazdasági ügyekkel kapcsolatos hivatalos kormányközi találkozók közül a leginkább egyetemes, a legszélesebb körű részvétellel megszervezett tanácskozás a pénzügyi piacok ez év második felében történt váratlan összeomlása óta. A találkozón kulcsszerepet kapnak majd a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, valamint a Kereskedelmi Világszervezet képviselői is.

New Yorkban már folynak a záródokumentumot előkészítő tárgyalások. Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár és más nemzetközi szervezetek vezetői óvják a Világot attól, hogy a gazdaság lassulásának árát a fejlődő országoknak és a szegényeknek kelljen megfizetniük. Aggodalomra ad okot, hogy a gazdasági válság befagyaszthatja a kereskedelmet, a segélyeket, a befektetések nemzetközi áramlását és növelheti a protekcionizmus esélyét.

Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár a katari emírrel közösen november 28-ára - a fejlesztési csúcsot közvetlenül megelőző időpontra - hívta össze az államfőket, hogy a pénzügyi válságra és a gazdasági lassulásra adandó válaszokat megvitassák.

Az ENSZ elmúlt éve a fejlesztések jegyében

A dohai konferenciára a pénzügyi piacok egész éven át tartó, rendkívüli nyugtalanságának időszakában kerül sor. Ebben az évben az ENSZ tevékenységében kiemelten foglalkozott a fejlesztési kérdésekkel: gondolunk itt a 12. ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciára és 2008. első felében a globális élelmiszerválsággal foglalkozó munkacsoport felállítására. Ez év szeptemberében az ENSZ-főtitkár kezdeményezésére, több, mint 17 milliárd USA dollárnyi felajánlás gyűlt össze a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének támogatására a New Yorkban megrendezett magas szintű találkozón. Az ENSZ Közgyűlésén, októberben informális tanácskozás zajlott a globális pénzügyi válságról.

A Katari Állam által szervezett találkozó során plenáris ülésekre és hat interaktív kerekasztal-beszélgetésre kerül majd sor a Sheraton Doha Resort and Convention Hotelhez tartozó konferencia-központban. Az eseményt megelőzi a Dohai Globális Civil Társadalmi Fórum (november 26. és 27. között) és a második Nemzetközi Üzleti Fórum (november 28-án). A fentieken túl kormányok, ENSZ ügynökségek, a magánszféra és civil szervezetek is tartanak további rendezvényeket.

Háttér

Az első ENSZ által támogatott, a globális fejlesztés és a nemzetközi gazdasági együttműködés pénzügyi problémáiról szervezett csúcstalálkozóra 2002. márciusában, a mexikói Monterreyben került sor. A találkozón ötven államfő, és 200-nál több pénzügy-, külügy-, fejlesztési- és kereskedelmi miniszter mellett az ENSZ, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és a Kereskedelmi Világszervezet vezetői, valamint az üzleti és civil társadalom neves képviselője is részt vett.

A csúcstalálkozó eredményeként létrejött, hat részből álló Monterrey Konszenzus a fejlesztési alapelvekről szóló legátfogóbb és legelismertebb állásfoglalás, amit a fejlődő és a fejlett országok is  hivatalosan aláírtak. A Monterrey-ben, a fejlesztési segítségnyújtás terén vállalt kötelezettségek fordulópontot jelentettek a korábban évtizedeken át tartó stagnálással és csökkenéssel szemben. A 2002-es fejlesztési csúcstalálkozó egyúttal a Bretton Woods-i Intézmények, valamint a Kereskedelmi Világszervezet és az ENSZ közötti együttműködés új korszakát is jelentette.

A médiaesemények ütemterve

  • November 24.: A média-akkreditációért felelős iroda megnyitása Dohában
  • November 28.: A katari emír és az ENSZ-főtitkár által összehívott magas szintű találkozó a globális pénzügyi válságról. A sajtótájékoztató időpontja és a sajtónyilatkozat kihirdetése később.
  • November 29.: A Fejlesztésfinanszírozás Felülvizsgálati Konferencia megnyitója. Felszólal - többek között - a katari emír, az ENSZ Közgyűlésének elnöke és az ENSZ-főtitkár.
  • November 29. - December 2.: Az egyes delegációk nevében az adott ország állam- ill. kormányfőjének, vagy egy miniszterének nyilatkozata a plenáris ülés előtt. A felszólalók listája és sorrendje a Média Központban lesz elérhető.

A záródokumentum véglegesítésével, szükség esetén, egy külön fórum foglalkozik majd.

A napi sajtótájékoztatókat a konferencia szóvivője tartja majd. A sajtótájékoztatók pontos időpontjának bejelentése a későbbiekben várható.

A hat kerekasztal-beszélgetés témái:

  • November 29. (15:00 - 18:00 óráig): Belföldi pénzügyi források mobilizálása a fejlesztés érdekében
  • November 30. (10 - 13 óráig): Nemzetközi források mobilizálása a fejlesztés érdekében: Külföldi működő tőkebefektetések és más magánforrások
  • November 30. (15:00 - 18:00 óráig): A Nemzetközi kereskedelem, mint a fejlesztés motorja
  • December 1. (10:00 - 13:00 óráig): A nemzetközi pénzügyi és technikai együttműködés növelése a fejlesztés érdekében
  • December 1. (15:00 - 18:00 óráig): Külföldi adósság
  • December 2. (10:00 - 13:00 óráig): Szervezeti kérdések megvitatása: a nemzetközi monetáris, pénzügyi és kereskedelmi rendszerek koherenciájának javítása és folyamatosságának biztosítása a fejlesztések támogatása érdekében

* *** *

További információért kérjük, látogasson el a http://www.un.org/esa/ffd/ internetes oldalra.

A hivatalos találkozók és a sajtókonferencia közvetítése az interneten: www.un.org/webcast

Média-Akkreditáció:

Részletes információ és internetes jelentkezési lap a www.un.org/media/accreditation internetes oldalon

Médiakapcsolat:

Newton Kanhema
UN Department of Public Information
Telefon: (+1-212) 963 5602
Email: kanhema@un.org

Pragati Pascale
UN Department of Public Information
Telefon: (+1-212) 963-6870
Email: pascale@un.org

Tim Wall
UN Department of Public Information
Telefon: (+1-212) 963- 5851
Email: wallt@un.org

Szálloda Információk:
Szálláslehetőségek Dohában, Katarban:
Fax: +974 443 5954
Email: htl.rsvn@mofa.gov.qa