Sajtóközlemények

UNIS/NAR/1024
5. március 2008

Az INCB a kábítószer ellenőrzési megállapodások arányos alkalmazását kéri az országokban

Ma, az INCB éves jelentésének bemutatóján a fájdalmat kezelő gyógyszerekhez való elégtelen hozzáférést;
az afganisztáni helyzetet és más témákat hangsúlyozzák

Bécs, 2008. március 5. (ENSZ Információs Szolgálat) - A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv (INCB) által ma Bécsben közzétett éves jelentés első fejezetének középpontjában a kábítószer törvények különböző országok és régiók közt eltérő alkalmazása áll.

A Szerv éves jelentésében megjegyzi, hogy néhány ország irracionálisan nagy figyelmet összpontosít az alacsony szintű bűnözők és kábítószer fogyasztók üldözésére ahelyett, hogy összehangolt erőfeszítésekkel a nagyobb kábítószer-csempész tevékenységeket és ezek elkövetőit venné célba. Emellett a hasonló jellegű kihágásokat néhány országban súlyosan büntetik, míg másokban elnézően kezelik. A Szerv azt is megjegyzi, hogy mikor hírességek használtak tiltott kábítószereket, a média gyakran tükrözi vagy idézi elő azt a nézetet, hogy a rendszer - a hírnevük miatt - kevésbé szigorúan bánik a hírességekkel, mint másokkal.

"A törvények eltérő alkalmazása alááshatja az erőfeszítéseket éppen azon megegyezések hatékony végrehajtására, amelyeket ezek a törvények megkísérelnek érvényesíteni." - mondta Dr. Philip O. Emafo, az INCB elnöke.

A Szerv felszólítja a Tagállamokat, hogy szélesítsék ki a bentlakásos kábítószer kezelési és rehabilitációs programok elérhetőségét és hozzáférhetőségét, valamint a börtönbüntetés alternatívájaként vezessenek be olyan nem bentlakásos gyógymódokat, mint a kötelező kezelés.

Elégtelen hozzáférés a fájdalmat kezelő gyógyszerekhez

Az éves jelentés megemlíti, hogy az akut és krónikus fájdalom kezelésére használt alapvető kábító hatású szerekhez való hozzáférés a világ sok országában továbbra is elégtelen. Ezen gyógyszerek döntő többségét Európában és Észak-Amerikában használják fel. Európa és Észak-Amerika a világ morfin felhasználásának 89 százalékáért volt felelős 2006-ban. Népességi részesedésben kifejezve, a teljes népesség 80 százaléka, akik fejlődő országokban élnek, mindössze 6 százalékát használja fel a globális morfin készletnek. Hasonló a helyzet más opioidok, mint a fentanyl és az oxikodon, esetében is.

A Szerv megjegyzi, hogy az alacsony felhasználás okai sokrétűek és szerepe van benne többek között az egészségügyi szakemberek elégtelen orvosi képzettségének és a fájdalom-kezelési ismeretek és szakképzettség hiányának, a hozzáállásnak, szabályozási akadályoknak és gazdasági megfontolásoknak. Az alacsony felhasználás nem az előállításukhoz szükséges alacsony alapanyag ellátás eredménye, hiszen ezen anyagok előállítása jelenleg magasabb, mint a kereslet a használatukra.

Dr. Philip O. Emafo, az INCB elnöke azt mondta: "Ezért a javaslatok, melyek szerint tovább kellene növelni az alapanyag beszerzést az afganisztáni illegális ópium-termelésből, nem megfelelőek, mert nem a probléma okát kezelik. A kormányoknak a fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszerekre való kereslet növelését célzó intézkedésekre kellene összpontosítaniuk, az INCB és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaival összhangban."

Az ecetsav-anhidrid folyamatos hozzáférhetősége Afganisztánban aggodalomra ad okot

A Szerv figyelmeztet az ecetsav-anhidrid hozzáférhetőségére Afganisztánban, amely a heroin készítés egyik fő vegyi anyaga. Bár Afganisztánnak nincs legitim szüksége az anyagra, az ecetsav-anhidrid megtalálja az útját Afganisztán heroin készítő területeihez. Az INBC felhívja az érintett kormányokat, hogy egyesítsék erőiket és állítsák meg az Afganisztánba történő ecetsav-anhidrid csempészetet.

A jelentés beszámol az ópium-mák termesztés folyamatos terjedéséről és arról, hogy a cannabis termesztésre használt földterület a 2006-os 50.000 hektárról 70.000 hektárra nőt 2007-ben. Az INBC megismétli felhívását az afgán kormányhoz, hogy kezelje az ország egyre növekvő kábítószer problémáját. A jelentés emlékeztet arra, hogy az Egységes Kábítószer Egyezmény 14. bekezdése alapján - a megegyezés súlyos és ismétlődő megszegésének rendkívüli esetén - az INCB javaslatot tehet egy ország embargo alá helyezésére az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsánál.

Kiemelt regionális problémák

A jelentés régiónként mutatja be a drogabúzus és illegális drogkereskedelem trendjeit a világon. Nyugat-Afrika gyorsan a Latin Amerikából származó kokain fő Európába és Európán keresztüli csempész-útvonalává fejlődik. Európa a világ második legnagyobb kokainpiaca. A nyugat-afrikai csempészek másik célpontja India, ahol a kokaint délnyugat-ázsiai heroinra cserélik, mely utána Európába vagy Észak-Amerikába tart.

Afganisztán tiltott ópium-mák termesztése 17 százalékkal emelkedett 2007-ben és az ország mára a globális illegális ópiát-piac 93 százalékáért felelős. Gyakorlatilag az Európába érkező összes heroin Afganisztánból származik.

Továbbra is a Cannabis a legelterjedtebb kábítószer a világ sok országában.

Afrika és Nyugat-Ázsia felemelkedőben vannak, mint a vegyszerek fő átszállítási területei

A Szerv beszámol arról, hogy egy hat hónapos szállítmány-nyomkövető művelet rávilágított arra, hogy a kábítószer-csempészek visszaélnek azzal, hogy gyakran nem ellenőrzik az amfetamin-típusú stimulánsok (ATS) kiindulási anyagait (prekurzor) tartalmazó gyógyszeripari készítményeket és ilyen szállítmányokat csempésznek Afrikai országokba vagy Nyugat-Ázsiába. Ennek következtében Afrika és Nyugat-Ázsia váltak az ATS prekurzorok fő átszállítási területeivé. Az INCB éberségre hívja fel a figyelmet és kéri a kormányokat, hogy ugyanúgy ellenőrizzék ezeket a gyógyszeripari készítményeket, mint az alapanyagot.

* *** *

További információ:
Jaya Mohan
Sajtóreferens, ENSZ Információs Szolgálat
Tel: (+43-1) 26060-4448
Email: jaya.mohan@unvienna.org