Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/061
2008. augusztus 5.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"Ifjúság és klímaváltozás: ideje cselekednünk"

Az ENSZ főtitkárának üzenete a Nemzetközi Ifjúsági Nap alkalmából, 2008. augusztus 12.

BÉCS, 2008. augusztus 12. (ENSZ Információs Szolgálata) -- Bár a klímaváltozás tudománya összetett, a tények egyszerűek: világunk nehézségek elé néz. Ezt láttam az elmúlt évben, mikor ellátogattam az Antarktiszra, amelynek jege sokkal gyorsabban olvad, mint azt eredetileg feltételeztük. Ha nem teszünk ellene, a klímaváltozás szertefoszlathatja a millenniumi fejlesztési célok felé vezető úton már elért eredményeket, és komoly következményei lehetnek a békére és biztonságra nézve is. Ha nem változtatunk gyökeresen életmódunkon, a világ jó eséllyel barátságtalan hellyé válik mire a 2008-as ifjúság annyi idős lesz, mint én.

Az idei nemzetközi ifjúsági nap témája: "Ifjúság és a klímaváltozás: ideje cselekednünk". Az idősebbek által rájuk hagyott örökség részeként a mai ifjúság viseli majd a klímaváltozás következményeit. Különösen a fejlődő országokban gyakran a fiatalok - különösképpen a lányok és fiatal nők - dolga a gazdálkodás, a vízkeresés és a tűzifagyűjtés. Ezen feladatok elvégzése egyre nehezebb lesz, és egyre több időt vesz majd el a tanulástól és egyéb produktív tevékenységektől, mivel a klímaváltozás hatással van a vízhez való hozzájutásra, a mezőgazdasági termelékenységre és az ökoszisztémák túlélésére is.

Az ifjúságnak azonban megvan rá a lehetősége, hogy már most aktívan részt vegyen a klímaváltozással szembeni küzdelemben. A fiatalok ügyesen alkalmazzák az új technológiák által nyújtott lehetőségeket és képesek új szokásokat gyorsan elterjeszteni és azokhoz alkalmazkodni. Éppen alkalmazkodóképességük teszi őket alkalmassá arra, hogy mindennapi életük és karrierjük megtervezése során alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó életmódot válasszanak. Ezért az ifjúságnak lehetőséget kell adni arra, hogy aktívan részt vegyen a helyi, nemzeti és globális szintű döntéshozatalban. Ezen felül képesek aktívan támogatni olyan kezdeményezéseket, amelyek hosszú távon is hatékony törvények megalkotásához vezetnek.

Egyre tisztább és fenntarthatóbb energiaforrásokat keresünk - beleértve a megújuló energiaforrásokat is - ehhez a világnak szüksége van az ifjúság erejére. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás - amelyet reméljük, a fiatalok még életük során megtapasztalhatnak - óriási lehetőségeket kínál. A tiszta energia és a technológiai innováció által előidézett gazdasági növekedés nem utolsósorban munkahelyeket teremt, amelyek segíthetnek enyhíteni a fiatalok munkanélküliségének globális problémáját.

A nemzetközi ifjúsági nap alkalmából arra kérem a világ fiataljait, fordítsák energiáikat és ötleteiket arra, hogy bolygónk az elkövetkező generációk számára is biztonságos és fenntartó jövőt nyújtson.

* *** *