Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/064
2008. szeptember 1.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

 "Az írástudatlanság közvetlen hatással van az ember egészségére"

2008. szeptember 8, üzenet az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából

Bécs, szeptember 8. (ENSZ Információs Szolgálat) -- Minden ötödik felnőtt - azaz hozzávetőlegesen 774 millió ember - írástudatlan, így életünk során nem férnek hozzá az írásos kommunikáció globális tárházához. Hetvenöt millió gyermek egyáltalán nem jár iskolába, és fiatalok milliói hagyják el úgy az oktatási intézményeket, hogy nem rendelkeznek a megfelelő írás-, illetve olvasási készséggel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a társadalom aktív és produktív tagjaivá váljanak. Ezek az adatok nem csak az egyének, de a társadalmak vonatkozásában is kétségbeejtőek. Az a tény pedig, hogy ez manapság, az információs társadalom korszakában fordul elő, az írástudás előmozdítását célzó erőfeszítések sürgősségére hívja fel a figyelmet.

Az idei év írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napjának mottója az "írástudás és egészség", és célja, hogy felhívja a világ figyelmét a két fogalom közötti összefüggésre. Az írástudatlanság közvetlen hatással van az ember egészségére. Az írástudatlanság lehet az akadálya annak, hogy az emberek megértsék a gyógyszerek használati utasítását. Az írástudatlanság egyúttal azt is jelenti, hogy az emberek kisebb eséllyel szereznek ismereteket az AIDS-ről, maláriáról vagy más fertőző betegségekről. Az írástudatlanok kétharmada nő és leány. Gyakran ők azok, akik beteg családtagjaikat gondozzák. Írás-, és olvasáskészség hiányában azonban kevesebb ismerettel rendelkeznek a betegségek megelőzésének módjáról, az életmentő gyógyszerek és más gyógymódok alkalmazásáról.

Az emberek írástudás képességének növelése érdekében átgondolt stratégiára és fokozott befektetésre van szükség. Az írástudás elengedhetetlen a Millenniumi Fejlesztési Célok eléréséhez, amelyek az anyai egészségügy, a HIV és malária elleni küzdelem, és a világ leginkább sürgető közegészségügyi kihívásainak megoldását tűzték ki célul. Az idei év írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napján tegyünk mindannyian - kormányok, a teljes ENSZ család, adományozók és a civil társadalom egyaránt - azért, hogy a kötelezettségvállalásból valóság legyen. A mindenki számára valósággá váló írástudás mindannyiunk javára szolgál.

* *** *