Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/073
2008. október 16.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"Meg kell fontolnunk a mélyreható és szisztematikus reformok bevezetését"

Közlemény a globális pénzügyi válsággal kapcsolatban

Bécs, 2008. október 16. (ENSZ Információs Szolgálat) - A globális pénzügyi válság súlyos csapást mér a világgazdaságra. A válság által sújtott kulcsfontosságú országok pénzügyminiszterei és az IMF Nemzetközi és Pénzügyi Bizottsága az elmúlt hét végén, Washingtonban közös akciót hajtott végre annak érdekében, hogy visszaállítsák a pénzpiacok iránti bizalmat. Ez dicséretes lépés, de a probléma összehangolt megközelítést kíván. Ezen belül a bankrendszer újratőkésítéséhez és a takarékbetétek megőrzésének garantálásához szükség van a gazdasági szempontból kulcsfontosságú államok kormányainak közvetlen beavatkozására.

Különösen aggasztónak látom a válság fejlődő világra - leginkább a szegények legszegényebbjeire - gyakorolt hatását, valamint annak valószínűségét, hogy ez egyben komolyan hátráltatja a fő céljaink elérése tett erőfeszítéseket. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap a szegény országok pénzügyi likviditásának biztosítására tett kezdeményezése vészhelyzet esetén ugyan segíthet a válság néhány következményének ellensúlyozásában, de ennél többet kell tennünk.

Az Egyesült Nemzeteknek sürgősen meg kell vizsgálnia egy olyan nemzetközi fellépés lehetőségét, amellyel enyhíteni tudjuk a közelmúlt eseményeinek az ENSZ fejlesztési terveire, azaz a súlyponti kérdéseink teljes skálájára gyakorolt hatását. E gondolat jegyében a Millenniumi Fejlesztési Célok, az élelmiszer és energia válság, valamint a klímaváltozás megoldására tervezett lépéseinket is át kell gondolnunk. Ezzel összefüggésben, úgy vélem, a jövő hónapban Dohában megrendezendő fejlesztés-finanszírozással kapcsolatos konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy felülvizsgáljuk a fejleményeket és biztosítsuk, hogy a jelenlegi pénzügyi nehézségek ne ássák alá a nemzetközileg elfogadott fejlesztési célok eléréséhez szükséges, a további segélyek és egyéb pénzügyi források biztosítása érdekében eddig tett kötelezettség vállalásokat.

A jelenlegi pénzügyi rendszer súlyos hiányosságait tükrözi, hogy a kormányoknak ad hoc módon kellett a válság tüneteit kezelniük. Annak érdekében, hogy a jövőben az ipari és a fejlődő országok gazdasági eredményeit megvédjük és a pénzügyi stabilitást is folyamatosan biztosítani tudjuk, meg kell fontolnunk a mélyreható és szisztematikus reformok bevezetését, egy átfogó, nemzetközi alapokon nyugvó globális pénzügyi rendszer kialakításával, amely képes jobban megfelelni a 21. század kihívásainak.

* *** *