Sajtóközlemények

UNIS/INF/338
2009. október 12.

MÉDIATÁJÉKOZTATÓ

ÁLLJUNK FEL ÉS CSELEKEDJÜNK: 2009. október 16-18.

A szegénység és egyenlőtlenség elleni globális mozgósítás hétvégéje

Bécs, október 12. (ENSZ Információs Iroda) Az évente megrendezett "Álljunk fel és cselekedjünk, vessünk véget a szegénységnek most!" megmozdulás negyedik alkalommal, idén október 16. és 18. között zajlik. Ebből az alkalomból világszerte emberek milliói fogják felszólítani a Föld vezetőit, hogy végleg számolják fel az extrém szegénységet, és váltsák valóra a Milleneumi fejlesztési célokat (MFC). 2008-ban a Szegénység felszámolásának nemzetközi napjával egy időben megrendezett megmozduláson 116,9 millió (többnyire valamelyik szegény országból érkező) ember vett részt, ezzel egyszersmind új Guiness-rekordot is felállítva az "a legnagyobb emberek részvételével lezajló megmozdulás az ismert történelemben" kategóriában.

Mindössze hat év maradt 2015-ig, a világ vezetői által a Milleneumi fejlesztési célok teljesítésének végső határidejeként kitűzött évig. Az emberek világszerte azt követelik vezetőiktől, hogy tartsák be 2000-ben tett ígéreteiket és számolják fel az extrém szegénységet és az azt kiváltó okokat. A Milleneumi fejlesztési célok közül a nők egyenjogúsítására vonatkozó kötelezettségvállalásokkal - beleértve azt az ígéretet is, hogy az anyák halálozási arányát 2015-ig ¾-ével csökkentik - léptünk előre a legkevesebbet. A nőket különösen súlyosan érintette a gazdasági válság, az élelmiszerválság és a klímaváltozás, hiszen a nők és gyermekek teszik ki a tartósan szegénységben élők 70 százalékát.

E halaszthatatlan problémával összhangban az idei év megmozdulása megkülönböztetett figyelmet szentel a nőknek, ráadásul több mint 131 országban olyan akciókkal párosul majd, amelyek célja a világ vezetőinek felszólítása: szüntessék meg az éhínségeket, az anyák halálozását, valamint biztosítsák a nők jogait. Egyes rendezvények szervezői arra is fel fogják használni ezt a lehetőséget, hogy befolyásolják az ENSZ Klímaváltozással és a Milleneumi fejlesztési célokkal foglalkozó konferenciáján meghozandó globális döntéseket.

Idén remélhetőleg törvényhozók ezreit - köztük parlamenti képviselőket, polgármestereket, szenátorokat, minisztereket és államfőket - sikerül megszólítani a megmozdulással. Emberek milliói gyűlnek majd össze világszerte, hogy választott vezetőiket emlékeztessék: a Milleneumi fejlesztési célok maximális figyelmet érdemelnek a regionális és nemzeti politikában, a tervekben és a költségvetésekben egyaránt. A tervezett események között versenyek, koncertek, iskolai gyűlések, városi gyűlések, politikusokhoz küldendő delegációk és nagyszabású SMS-kampányok is helyet kapnak.

Magyarország

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület "Álljunk fel" eseményt szervez a Corvinus Egyetemen, Budapesten.

***

A kampányokról:

Az ENSZ Milleniumi Kampányát az ENSZ Főtitkára indította el 2002-ben. A kampány azokat a civil erőfeszítéseket segíti, amelyek törekvése, hogy kormányaikat a Milleniumi fejlesztési célok megvalósításával kapcsolatos beszámolásra kötelezze. A Milleniumi fejlesztési célokat a világ 189, szegény és gazdag országából összegyűlt vezetői a Milleneumi nyilatkozat részeként fogadták el 2000-ben. Ezek a vezetők ugyanakkor megegyeztek arról is, hogy 2015-ig megvalósítják a célokat. Feltételezésünk egyszerű: mi vagyunk az első olyan nemzedék, amely véget vethet a szegénységnek, és nem vagyunk hajlandók elszalasztani az ebben rejlő lehetőséget. További információért látogassa meg a: www.endpoverty2015.org honlapot.

A Közös Fellépés a Szegénység Ellen (GCAP) egy társadalmi mozgalmakat, nemzetközi NGO-kat, kereskedelmi szövetségeket, egyesületeket, nőszervezeteket, ifjúsági és vallási szervezeteket magába foglaló civil összefogás. A helyi szervezetek és a kampány munkatársai több mint 100 nemzeti koalíció és platform segítségével működnek együtt. A GCAP arra kéri a világ vezetőit, hogy tegyenek lépéseket ígéreteik megvalósítása érdekében, és vessenek véget a szegénységnek és egyenlőtlenségnek. A GCAP nagy hangsúlyt fektet olyan megoldások követelésére, amelyek sikerrel válaszolják meg a nyilvános felelősség, az igazságos kormányzás, az emberi jogok gyakorlása, a kereskedelem igazságosságának, a több és jobb segély juttatásának, az adósságok megszűntetésének, az éghajlati igazságosságnak, a béke és biztonság, továbbá a nemek közötti egyenlőtlenség és a nők jogainak kérdéseit. További információért látogassa meg: www.whiteband.org honlapot.

* *** *

További információért, audio-vizuális kiegészítőkért, könyvekért, interjúkért vagy az eseményekre vonatkozó bővebb információkért látogassa meg a:

www.standagainstpoverty.org honlapot vagy lépjen kapcsolatba az alábbi munkatársakkal:

Kara Alamimo
Egyesült Nemzetek Milleniumi Kampány
Kara.Alaimo@undp.org
Telefon: +1 212-906-6399

Ciara O'Sullivan
Közös Fellépés a Szegénység Ellen
Ciara.osullivan@whiteband.org
Telefon: +34 679 594 809