UNIS/SGSM/125
2009. június 24

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki Mun:

"Fogjunk össze, hogy segítsünk azokon, akik kábítószer-függőségtől szenvednek."

A Főtitkár üzenete a Kábítószer-fogyasztás és kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napján, 2009. június 26-án.

Bécs, június 26 (ENSZ Információs Iroda) az idei év a kábítószerek fölötti ellenőrzés centenáriuma. 100 éve találkozott Sanghajban az Ópium Bizottság, hogy megakadályozza az ópiumfogyasztás világjárvánnyá terebélyesedését. Az elmúlt években pedig az Egyesült Nemzetek által megfogalmazott megegyezések segítettek abban, hogy szembeszálljunk a kábítószer-használat kihívásával és hogy csökkentsük azokat a rettenetes károkat, amelyeket egyéneknek, családoknak, közösségeknek okoz

A kábítószer-használat megelőzhető, kezelhető, irányítható. Arra kérek minden tagállamot, hogy fejlesszék megelőző beavatkozási rendszerüket, és hogy illesszék be kábítószer-elvonó eljárásaikat közegészségügyi programjukba. Az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala továbbra is együtt fog működni kormányzatokkal és más partnerekkel, hogy nemzetközi szinten egységesítse a kábítószer-elvonókat.

Továbbá arra is kérem a tagállamokat, hogy valósítsák meg teljes mértékben az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Megállapodását, valamint az Egyesült Nemzetek Korrupció Elleni Megállapodását. Ezek a szervezetek segíthetnek a - világ számos pontján komoly veszélyt jelentő - kábítószerekkel kapcsolatos bűnözés megelőzését célzó erőfeszítésekben.

A nagyobb fejlesztési támogatások, a törvény erejének növelése szükségesek azokban az országokban, amelyek fokozottan ki vannak téve az illegális kábítószerek termelésének, előállításának, kereskedelmének. Ezen alapok hiányában ezek az államok stabilitásukat kockáztatják, és még súlyosabb kihívásokkal fognak szembenézni, a Milleneumi Fejlődési Célok elérése közben.

Az idei Kábítószer-fogyasztás és kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napján fogjunk hát össze, hogy segítsünk azoknak az embereknek, akik illegális kábítószerektől való függőségben szenvednek, és hogy csökkentsük azoknak a veszélyes helyeknek a számát ezen a bolygón, ahol kábítószereket állítanak elő, azokkal kereskednek, azokat fogyasztják!

* *** *