Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/373
2010. június 23.

Az anyai- és gyermekhalandóság ügyében indított új kampányoknak lendületet ad a Milleniumi fejlesztési célokról jelentett fejlődés

BÉCS, június 23. (ENSZ Információs Iroda) - Az anyák és gyermekek halálozási rátájáról beszámoló új adatok feltehetően lendületet adnak a G8 vezetőinek, akik e héten megrendezendő találkozójukon a - régóta a nemzetközi fejlesztési törekvések elhanyagolt területének tekintett - egészségügyi kérdést teszik 2010-es prioritásukká.

Az Egyesült Nemzeteknek a 8 Milleniumi fejlesztési céllal (Mfc) kapcsolatos előrehaladásról ma kiadott éves felmérése alapján az öt évesnél fiatalabb gyermekek közötti halálozások száma az 1990-es 12,6 millióról 2008-ra 8,8 millióra csökkent. Ez annyit jelent, hogy a korábbi 100/1000-es halálozási ráta 2008-ra 72/1000-re (28 százalékkal) csökkent. De a fejlődés még így is elmarad a 4. fejlesztési célban megfogalmazott, kétharmados visszaesést megkövetelő elvárástól, és továbbra is gyermekek milliói halnak meg tragikusan fiatalon.

Az ENSZ jelenti, hogy számos országban előrehaladás tapasztalható az anyák halálozása terén, és a legutóbbi előzetes adatok szerint egyes országok jelentős eredményeket értek el. Ugyanakkor még így sem érjük el az ötödik fejlesztési cél (az anyasági halandóság háromnegyedes csökkentése 1990 és 2015 között) eléréséhez szükséges 5,5 százalékos éves csökkenést. Évente nők százezrei (99 százalékuk a fejlődő világból) halnak meg terhesség vagy gyermekszülés következtében.

Amint azt Ban Ki Mun főtitkár elmondta, a kormányokat, vállalkozásokat, alapítványokat és civil társadalmi szervezeteket közös akciótervre felhívó kezdeményezésen, április 14-én: "Az anyák és gyermekek egészsége túl régóta megy leghátul az Mfc-vonatban. Holott tudjuk: akár a fejlődés motorja is lehetne." Példaként említette, hogy a nők az előrehaladás irányítói, az egészséges gyemrekek pedig az erősebb, tanultabb és produktívabb polgárság alapjai lehetnek.

Az anyák halálát nehéz mérni, mert kis számú és viszonylag megbízhatatlan adatok állnak rendelkezésre arról, milyen tényezőknek tudható be egy-egy anya halála. Ám az ENSZ Milleniumi fejlesztési célok jelentése 2010 kimutatta, hogy a várandóság alatt szakszerű ellátást kapó vidéki és városi anyák közötti arányeltolódás csökkent, és egyre több nő kap szakszerű segítséget a gyermekszülés alatt.

6. cél - cselekvés a gyilkos kórok ellen

A közös akcióterv megindítása során Ban főtitkár annak példájaként állította be a HIV/AIDS elleni előrehaladást, hogy mit lehet elérni közös erőfeszítéssel. Az Mfc jelentés 2010 alátámasztja ezt az összegzést.

A jelentés megállapítja, hogy előrelépés történt az AIDS-világjárvány megállítására, és legyőzésére törekvő Mfc-cél tekintetében: "A HIV terjedése - úgy tűnik - a legtöbb régióban stabilizálódott, és sok ember hosszabb ideig él." Az AIDS-szel összefüggésbe hozható halálozások 2004-ben érték el csúcspontjukat, 2,2 millió halottal. 2008-ra az éves veszteségek 2 millióra csökkentek.

A 6. Mfc-ben megfogalmazott célok magukban foglalják az AIDS-hez, maláriához, TBC-hez hasonló betegségeket. A TBC pusztítása a fejlődő régiókban az 1990-es 310 ezrelékről 210 ezrelékre csökkent 2008-ra. Ám e csökkenésben egy ugrás is megbúvik, Afrika Szaharától délre eső részén. Itt a TBC pusztítása az említett időszakban 300-ról 490 ezrelékre ugrott. Az ENSZ jelentése szerint a TBC halálozási rátája Afrika szub-szaharai régiójában csak 2003-ig növekedett, azóta csökken, de még nem érte el az 1990-es szintet.

A világ lakosságának fele ki van téve a malária veszélyének. Az Mfc jelentés 2010 beszámol róla, hogy 2008-ban mintegy 243 millió beteget regisztráltak, és 863 000 ember bele is halt a betegségbe. A halálozások 89 százaléka Afrikában történt.

A rovarirtóval kezelt moszkitóhálók gyártásában és használatában mutatkozó gyors előrelépésről még pontosabb adatok állnak rendelkezésre. Afrika szerte megduplázódott 2000 és 2009 között azoknak az öt éves kor alatti gyerekeknek a száma, akik kezelt hálók alatt alszanak. Ezen eredmény tagadhatatlanul hozzájárul a gyermekhalandósági ráta arányának csökkenéséhez.

A világ vezetői elindítják 2015-ig érvényes akciótervüket

Az ENSZ szeptember 20-22-én, New York-ban gyűlik össze speciális csúcstalálkozójára, hogy megállapodjon egy tervről, aminek segítségével gyorsítani lehet a fejlesztési célokkal kapcsolatos globális akciót. Több mint 100 állam- és kormányfőt várnak a találkozóra, továbbá a magánszektor, alapítványok, valamint civil társadalmi szervezetek képviselőit.

A nyolc Mfc, amiről először a 2000. szeptemberi milleniumi csúcson állapodtak meg, 2015-ig világméretű célokat fogalmaz meg a rendkívüli szegénységgel és az éhínséggel, az egészség és az oktatás fejlesztésével, a nők érvényesülésével valamint a környezeti fenntarthatóság biztosításával kapcsolatban.

A Milleniumi fejlesztési célok jelentés, a célokkal kapcsolatos regionális fejlődés éves felmérése, tükrözi 25 ENSZ- és nemzetközi ügynökség legkiterjedtebb és leginkább naprakész adatait. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya által készített jelentést az ENSZ Közgyűlése az Mfc-csúcsra hivatalos anyagként nyújtja be. Azon adatok teljes jegyzéke, amelyek alapján e jelentés elkészült, elérhetőek a mdgs.un.org/ címen.

További információért, sajtóközleményekért, ügynökségek közötti sajtókapcsolati listákért látogassa meg az alábbi honlapot: www.un.org/millenniumgoals

* *** *

További információkért keresse:

Martina Donlon
ENSZ Tájékoztatási osztály (New York)
Telefon: (+1-212) 963-6816
E-mail: donlon@un.org

Pragati Pascale
ENSZ Tájékoztatási osztály (New York)
Telefon: (+1-212) 963-6870
E-mail: pascale@un.org

Sonja Wintersberger
Igazgatóhelyettes, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org
Honlap: www.unis.unvienna.org