Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/381
2010. augusztus 12.

A Közgyűlés ma, augusztus 12-én összeül, hogy megindítsa az Ifjúság nemzetközi évét

Az év fő témája a párbeszéd és a kölcsönös megértés

BÉCS/NEW YORK, augusztus 12. (ENSZ Információs Iroda) - Az Ifjúság nemzetközi évét - számos beszéd, zenei-, videós-, és költészeti esemény közepette - ma indítják meg a Közgyűlés üléstermében. Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun mondja majd el az üdvözlő szavakat a 2010. augusztus 12.-től 2011. augusztus 11.-ig tartó Ifjúság évének megindításához, melynek fő témája a párbeszéd és kölcsönös megértés.

Az Év célja, hogy népszerűsítse a béke eszméjét és az emberi jogok és a nemzedékeken, kultúrákon, vallásokon és civilizációkon átívelő szolidaritás tiszteletének gondolatát.

Az esemény alkalmából közzétett üzenetében Ban Ki Mun főtitkár elmondta: "Egy olyan világban, ahol különböző emberek, tradíciók egyre közelebb kerülnek egymáshoz, gyakrabban kerülnek kapcsolatba, mint korábban bármikor, létfontosságú, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan tanúsítsanak komoly figyelmet, empatizmust mások iránt, hogyan fogadják el a különböző véleményeket és hogyan oldják meg a konfliktusokat".

A főtitkár felszólított azon erőfeszítések növelésére, amelyekkel: "a fiatalokat bevonjuk a politikába, a programokba és azokba a döntéshozatali folyamatokba, amelyek az ő jövőjüknek és a miénknek is hasznot hoznak"

A főtitkár mellett a mai különleges eseményeken beszédet mond majd a Tunéziai ifjúsági-, sport-, és testnevelésügyi miniszter, Samir Laabidi, valamint Jean-Francis Régis Zinsou, Benin állandó képviselője az Egyesült Nemzeteknél.

Az ENSZ Gazdasági és Társadalmi ügyek részlegének főtitkárhelyettese, Sha Zukang háttérinformációkat szolgáltat majd az Egyesült Nemzetek Ifjúságfejlődéssel foglalkozó Iroda-közi Hálózatáról, míg az ENSZ Népesedésügyi Alapjának vezetője Thoraya Obaid bemutatja majd az ENSZ ügynökségek vezetőivel tett közös nyilatkozatát, amelyben kifejezik az ENSZ rendszerének támogatását minden az ifjúság fejlődésével kapcsolatos ügyben. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet New York-i irodájának vezetője, Jane Stewart pedig meghirdeti majd a Globális Foglalkoztatási Trendek az Ifjúságért programot.

Az ifjúság képviseletében Maya Saoud amerikai színésznő, és Monique Coleman énekes-táncos szintén beszédet mond majd.

Az eseményt a Bridge the Gap TV igazgatója, Chris Bashinelli moderálja majd.

Megtekinthető lesz majd a The Bonde zenei produkciója, egy bemutató a "Shoot Nations" elnevezésű fotópályázat nyertes műveiből, egy progresszív költészeti előadás, a "Move for Autism" táncelőadása, és az ifjúsággal kapcsolatos ügyekről szóló videók.

Egy kapcsolódó kiállítás, melynek címe: "Képi hangok: az ifjúság perspektívái globális ügyekben", szintén megtekinthető lesz az ENSZ látogatói előcsarnokában 2010. augusztus 2.-szeptember 10. között.

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Több mint 1,2 milliárd fő, a világ lakosságának 18 százaléka 15 és 24 éves kor közötti fiatal. A Fiatalság nemzetközi éve lehetőséget teremt, hogy hangsúlyt helyezzünk az ifjúság hozzájárulására a társadalomhoz, és hogy előrelépjünk teljes körű és hathatós részvételük felé.

A fejlődő országok olyan fiatalság 87 százalékának adnak otthont, akik az erőforrásokhoz, egészségügyhöz, oktatáshoz, képzéshez, munkalehetőségekhez és gazdasági lehetőségekhez való korlátozott hozzáférés kihívásaival küzdenek.

Miközben a világ sok, gyakran egymást átfedő válsággal - köztük pénzügyi és más szocioökonómiai változásokkal - küzd, az ifjúságba való befektetés, és a velük való együttműködés a fenntartható megoldások megtalálásának kulcsa.

Az Évet kihirdető 64/134-es határozat elfogadásával az ENSZ tagállamai megpecsételték azt a kiemelkedő szerepet, amelyet a nemzetközi közösség szán az ifjúsággal kapcsolatos ügyek globális, regionális, és nemzeti fejlődési ütemtervekkel kapcsolatos kérdésekbe való integrálásának. Ahhoz, hogy erőfeszítéseit irányítsa az Évben, az ENSZ három kimagasló feladatra koncentrál: 1. növelni az ifjúsággal kapcsolatos elkötelezettséget és befektetéseket, 2. növelni az ifjúság részvételét és a velük való együttműködést, 3. elősegíteni az ifjúságon belüli interkulturális megértést.

AZ EGYESÜLT NEMZETEK és a FIATALSÁG

1985-ben az ENSZ megünnepelte az Ifjúság első Nemzetközi Évét. Ennek tizedik évfordulóján a Közgyűlés elfogadta a Világ ifjúságának akcióprogramját, ezzel kijelölve az ifjak helyzetének javítására irányuló nemzeti cselekvés és a nemzetközi támogatás kereteit és útvonalait.

Ma a Világ ifjúságának akcióprogramja jelentős szerepet játszik az ifjak fejlődésében. Az ifjúsággal kapcsolatos nemzeti erőforrások megerősítésére valamint arra fókuszál, hogy az ifjúságnak minél több és minél jobb lehetőségei legyenek az ezekben való részvételre.

Az Egyesült Nemzetek Ifjúsági Programja az ENSZ fókuszpontjaként szolgál az ifjúsággal kapcsolatban. Számos feladatot elvégez, hogy előtérbe helyezze az ifjúság-fejlődés ügyét. Többek között a szervezet munkája hatékonyságának növelésével, valamint az ENSZ irodái együttműködésének és az ifjúság-üggyel kapcsolatban az Ügynökség-közi Hálózaton keresztül folytatott kommunikáció javításával.

Az ifjúságot és az ifjúsággal kapcsolatos szervezeteket arra biztatjuk, hogy kezdeményezzenek az év megünneplésére irányuló eseményeket, és vegyenek részt azokban úgy, hogy egyúttal iratkozzanak is fel az ENSZ havi elektronikus hírlevelére (Youth Flash) a www.un.org/youth oldalon, töltsék le a támogató űrlapokat a social.un.org/youthyear oldalról és csatlakozzanak a havi megbeszélésekhez a facebook.com/UNyouthyear oldalon.

* *** *

Az Ifjúság nemzetközi évével kapcsolatos további információkért látogasson el honlapunkra: social.un.org/youthyear

Fontos ügyben keresse az ENSZ Ügynökség-közi hálózata Ifjúságfejlődés-ügyi igazgatóhelyettesét:

Nicola Shepherd asszonyt
Telefon: (+1-917) 367-9282
E-mail: shepherdn@un.org

vagy Golda El-Khoury-t
Telefon: (+33-1) 4568-4547
E-mail: g.elkhoury@unesco.org

Sajtókapcsolat:

Elizabeth Scaffidi
Telefon: (+1-212) 963-5834
E-mail: scaffidi@un.org