Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/191
2010. május 19.

A Főtitkár üzenete a biodiverzitás nemzetközi napján:

"A biodiverzitás csökkenése még közelebb taszítja az ökológiai rendszereket a fordulóponthoz"

2010. május 22.

BÉCS, május 22. (ENSZ Információs Iroda) - A bolygó fajai és élőhelyeik, valamint mindazok a javak és lehetőségek, amelyeket ezek biztosítanak, képezik gazdagságunk, azaz egészségünk és jólétünk alapjait. Ám hiába hangzanak el ígéretek újra és újra, hogy ezt az örökséget megőrizzük, a földi élet sokszínűsége előre nem jelzett mértékben csökken. A biodiverzitás csökkenése pedig még közelebb taszítja az ökológiai rendszereket egy fordulóponthoz, ami után már nem lesznek képesek betölteni alapvető funkcióikat.

A közösségek mindenütt meg fogják szenvedni ennek negatív következményeit. De a legnagyobb szenvedésnek a legszegényebb emberek és a legveszélyeztetettebb országok néznek elébe. A világ szegényeinek 70 százaléka vidéki térségekben él, és napi betevője, jövedelme tekintetében közvetlenül a biodiverzitástól függ. Többek között ezért is tűzték ki a világ vezetői 2002-ben, hogy a biodiverzitás csökkenését 2010-ig jelentősen mérsékelik. Ez a törekvés a Milleniumi fejlesztési célok közé is bekerült.

A határidő eljött ugyan, de környezetünk természeti erőforrásainak csökkenése tovább folytatódik. Annak érdekében, hogy az e kihívásra irányuló figyelmet újra összpontosítsa, az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2010-et a Biodiverzitás nemzetközi évévé nyilvánította. Idén, közvetlenül a szeptemberi Mfc-csúcs után, a Közgyűlés speciális, magas szintű találkozót tart majd, hogy az olyannyira szükséges lendületet biztosítsa az októberi, nagoyai Biodiverzitási-csúcshoz. A cél: új víziót teremteni a biodiverzitásnak.

Ennek az új víziónak elő kell mozdítania a biológiai sokszínűség megőrzését és fenntartható használatát, valamint az ennek használatából származó javak egyenlő megosztását. Sőt, fel kell mutatnia a természetes tőkénk és fejlődési céljaink között fennálló szoros kapcsolatot is, egy olyan tényezőt, amit a Biodiverzitás idei nemzetközi napjának mottója is szemléltet ("Biodiverzitás a fejlődés és a szegénység csillapításáért.")

A Biodiverzitás idei nemzetközi napján mutassunk rá a biodiverzitás csökkenésének alapvető okára és tegyünk valamit, hogy ezt korlátozzuk. Módosítsuk politikánkat és elképzeléseinket, hogy ténylegesen tükrözhessük a fajok és élőhelyek igazi értékét. Ismerjük fel, hogy a biodiverzitás maga az élet - a mi életünk. Cselekedjünk most, és őrizzük meg a biodiverzitást, mielőtt még túl késő lenne.

* *** *