Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/233
2010. november 23.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"A vállalati szektor segíthet a nőket és leányokat érő erőszak sok formáját megelőzni"

Üzenet a Nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján,
2010. november 25.

BÉCS, november 25. (ENSZ Információs Iroda) - A 2010. évi Nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napjára tekintve ismerjük el azt a széleskörű és egyre növekvő erőfeszítést, amely arra irányul, hogy ezzel a fontos üggyel foglalkozzunk. A női szervezetek már nincsenek egyedül. Latin Amerikától az Egyesült Államokig, Ázsiától Afrikáig, férfiak és fiúk, fiatalok és idősek, zenészek, hírességek és sportolók, a média, állami- és magánszervezetek, egyszerű állampolgárok mind egyre többet tesznek a nők és lányok védelmében, valamint azért, hogy elősegítsék jogaik gyakorolását.

A "Say NO-UNiTE" (Mondj NEMET-EGYESÜLJ) társadalmi mobilizációs platform közel 1 millió olyan tevékenységet dokumentált, amelyet szerte a világon a civil társadalom és egyének sokasága kezdeményezett. Idén augusztusban a Mexikóban rendezett ötödik Világ Ifjúsági Konferencián a világ minden tájáról összegyűlt ifjú aktivisták üzenete világos volt: "Itt az idő, hogy véget vessünk a nők és lányok elleni erőszaknak!" A tagállamok szintén elkötelezettek. A nők elleni erőszak kiterjedését, jellegét és következményeit rögzítő adatbázisom, amely a jelenség elleni politikákat és programokat is rögzíti, 2010 novemberében már több mint 100 kormányjelentést tartalmaz.

Idén a figyelem az üzleti közösségekre irányul - arra, hogy milyen szerepet játszhatnak abban, hogy az erőszak felszámolásáért dolgozó szervezeteket támogassák - projektek fejlesztésétől a közvetlen pénzügyi támogatásig - és hogyan jelenjen meg átfogóan a vállalatok társadalmi felelőssége. Az ENSZ "Globális Szerződés" és az UNIFEM (ENSZ Női Fejlesztési Alap) kezdeményezése, a "Nők szerepének erősítése alapelvek", felmérte milyen költséget jelent a nők elleni erőszak a vállalatok számára, a kezdeményezést ma már több mint 120 vezető vállalat támogatja. Egyre nagyobb média figyelem kíséri az úgynevezett "becsületbeli gyilkosságokat", a leánykereskedelmet, a háborús konfliktusok során történő szexuális erőszakot; hogy felhívják a figyelmet arra milyen előnyökkel jár ha a nők társadalmi szerepe megerősödik. Még sok a tennivalónk. A vállalati szektor segíthet a nőket és leányokat érő erőszak sok formáját megelőzni az otthonokban, iskolákban és munkahelyeken, menekülttáborokban és háborús konfliktusokban.

Az "Egyesüljünk, hogy felszámoljuk a nők elleni erőszakot" című kampányom, valamint a tavaly elindított Férfi Vezetők Szervezete, szívélyes fogadtatásra talált és lendületes elkötelezettséget generált. A gondolat terjed: a nők és leányok elleni erőszaknak nincs helye a társadalomban, az elkövetők büntetlensége nem tolerálható tovább. A nemzetközi napon arra kérek mindenkit, - kormányokat, a civil társadalmat, a vállalati szektort, egyéneket -, hogy vállalják fel a nők és leányok ellen irányuló erőszak felszámolásának felelősségét.

* *** *