Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/235
2010. november 30.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Közös célunk világos: egyetemleges hozzáférést biztosítani a HIV megelőzéséhez, kezeléséhez, a gondozáshoz és a támogatáshoz"

Üzenet az AIDS Világnapján,
2010. december 1.

BÉCS, december 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - Jövőre lesz az AIDS járvány megjelenésének harmincadik évfordulója. Ez a mérföldkő arra szólít, hogy álljunk meg egy pillanatra és erősítsük meg elkötelezettségünket.

Az elmúlt három évtizedben az AIDS mérhetetlen szenvedést és halált okozott. De az évek alatt más is történt, a globális közösség eltökélten fogott össze, hogy fellépjen a betegség ellen és életeket mentsen. Ezek az erőfeszítések igazi változást hoztak a világban.

Egyre kevesebben fertőződnek meg HIV vírussal. Emberek milliói jutottak a HIV orvosi kezeléséhez. Egyre több nő képes megelőzni, hogy születendő gyermekük HIV fertőzött legyen. Egyre több országban oldják fel a HIV fertőzötteket sújtó utazási korlátozásokat, ahogy tűnik el a stigma, úgy veszi át helyét az együttérzés és az emberi jogok elismerése - sajnos mindez még nagyon lassan történik.

Ez a mozgalom elkötelezettséggel és szolidaritással segítséget ad ahhoz, hogy az AIDS járványt a világ sarokba szorítsa. Végre elértük a 6. Millenniumi Fejlesztési Cél első felét: a HIV terjedése megállt és elindult a fertőzöttség visszaszorulása. Tovább kell haladnunk bátran, új utakon.

Közös célunk világos: egyetemleges hozzáférést biztosítani a HIV megelőzéséhez, a betegség kezeléséhez, a gondozáshoz és a támogatáshoz. Azért is dolgoznunk kell, hogy az AIDS elleni küzdelem fenntartható legyen.

E válság három évtizede alatt megfogalmaztuk a célokat, amelyeket el kívánunk érni, a "három nullát" - a nulla új HIV fertőzést, a nulla diszkriminációt és nulla AIDS-szel kapcsolatos halálesetet. Az idei AIDS Világnapon fogadjuk meg, hogy együtt fogunk dolgozni azért, hogy ez a vízió a világ minden népe számára megvalósuljon.

* *** *