Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/272
2011. június 2.

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára:

"Bolygónk nem tudja fenntartani a fejlődést"

Üzenete a Környezetvédelmi Világnapon,
2011. június 5.

BÉCS, június 5. (ENSZ Információs Szolgálat) - Közel 20 évvel az 1992-ben megrendezett Föld Csúcs után a világ újra Rióba indul - 2012 júniusában az ENSZ által megrendezésre kerülő Fenntartható Fejlődés Konferencia helyszínére . Az elmúlt két évtizedben sok minden változott a geopolitikában és a környezetben is. Emberek százmilliói emelkedtek fel a szegénységből Ázsiában, Latin Amerikában és egyre többen már Afrikában is. Mégis egyre több bizonyítékát látjuk annak, hogy milyen mély és potenciálisan visszafordíthatatlan változások mentek végbe a bolygó azon képességében, hogy jelenlegi fejlődésünket fenntartsa.

A gyors gazdasági fejlődés olyan költségekkel járt, amely a nemzeti költségvetésekben igen ritkán jelenik meg. Ez a légkör- és vízszennyezéstől a csökkenő halászterületekig és erdőállományig mind hatással van a gazdasági fejlődésre és az emberiség jólétére. Az idei környezetvédelmi világnap témája: "Az erdők: a természet a szolgálatunkra áll", amely az erdők és más ökoszisztémák több trillió dolláros értékét emeli ki a társadalom, különösen a szegények számára.

A környezetet romboló tényezőkre - beleértve az éghajlatváltozást, a biológiai sokszínűséget ért veszteségeket és elsivatagosodást - vonatkozó, egyre növekvő globális tudatosság ellenére a Föld Csúcs óta tapasztalt fejlődés túl lassú volt. Nem építhetünk igazságos és méltányos világot anélkül, hogy ne tekintenénk egyforma hangsúllyal a fenntartható fejlődés három alappillérére: társadalomra, gazdaságra és környezetvédelemre. Annak érdekében, hogy a szegénység fenntarthatóan csökkenjen, hogy élelmiszer- és tápanyagbiztonságot garantálhassunk és a növekvő számú lakosság számára megfelelő munkalehetőséget biztosítsunk, a lehető legokosabban kell hasznosítani természeti tőkénket.

India, amely 2011-ben ad otthont a környezetvédelmi világnapnak, egyike azon egyre gyarapodó számú országoknak, amelyekre egyre nagyobb ökológiai nyomás nehezedik. Segít továbbá a természetalapú szolgáltatások gazdasági értékének jobb meghatározásának úttörő munkájában az Egyesült Nemzetek Szervezetének Környezetvédelmi Programja és a Világbank segítségével. India vidékfoglalkoztatási törvénye és az ország elkötelezettsége a megújuló energia iránt jelentős példái annak, hogy hogyan lehet zöld növekedést és zöld gazdaságba való átmenetet megvalósítani.

Egyetlen nap alatt nem lehet a fejlődést fenntartható útra terelni. De úton a Rió +20 Konferencia felé az idei környezetvédelmi világnap küldhet olyan üzenetet azoknak, akik befolyásolni képesek a kormányokat és a magánszektort, hogy tehetnek valamit, sőt meg kell tenniük azokat a szükséges lépéseket, amelyekkel valóra válthatják a Föld Csúcs ígéreteit. A globális közvélemény figyel és nem fogad el ennél kevesebbet.

* *** *