Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/303
2011. november 18.

Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki Mun:

"A közúti balestek okozzák a legtöbb halálozást a 15 és 29 év közötti korosztályban"

Üzenete a közúti balesetek áldozatainak emléknapján,
2011. November 20.

BÉCS, november 20. (ENSZ Információs Szolgálat) - Minden nap közel 3500 ember hal meg az utakon. Több tízezren sérülnek meg. Családok hullnak szét. A fiatalok jövője kettétörik. A közúti balestek okozzák a legtöbb halálozást a 15 és 29 év közötti korosztályban. Ez elfogadhatatlanul magas ár a mobilitásért.

Az idén májusban elindított Cselekvés Évtizede a Közlekedésbiztonságért program célja az, hogy megmentsen 5 millió emberéletet. Az évtizedre készült globális terv keretet kínál a kormányoknak, civil társadalomnak és a magánszektornak arra, hogy együttműködjenek a közútkezelés fejlesztésében, a járművek és utak biztonságának növelésében és abban, hogy biztonságos viselkedésre oktassák a vezetőket, az utasokat és a gyalogosokat.

A terv középpontjában a nagy kockázatok állnak: a gyorshajtás, az ittas vezetés, a mobil eszközök használata alatti figyelmetlenség, a biztonsági öv, a bukósisak és gyermek biztonsági rendszerek használatának elmulasztása. A terv szerint jobb infrastruktúra és innováció szükséges. A globális terv magában foglalja az áldozatokról való gondoskodást: a mentést, a gyógykezelést és a hosszú távú rehabilitációt. Szükséges a balesetek alapos kivizsgálása annak érdekében, hogy a további halálozásokat és sérüléseket megelőzzük.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének is ki kell vennie a részét a terv végrehajtásában. A hónap elején,egy rendszer-szintű politikát mutattak be, annak érdekében, hogy elősegítsék a közúti biztonságot és az ENSZ járművek biztonságos működését.

Az előrejelzések szerint a járműtulajdonosok száma a Földön 2020-ra megduplázódhat. A járműhasználat ilyen gyors, különösen a feltörekvő gazdaságokban tapasztalt bővülése miatt a kapacitásbővítés rendkívül fontos feladat a közúti biztonság érdekében.

Az idei közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján mozgósítsunk minden lehetséges hozzájárulást, a várostervezőktől a jármű tervezőkig, a döntéshozóktól a közlekedőkig, annak érdekében, hogy a közlekedésbiztonság javuljon. Tiszteljük meg azokat, akik életüket vesztették a világ utjain, azzal, hogy teszünk mások életének megmentéséért.

* *** *