Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/306
2011. november 30.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki Mun:

"Eljött a pillanat. Használjuk ki, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk az AIDS-nek"

Üzenete az AIDS világnapján,
2011. december 1.

BÉCS, november 30. (ENSZ Információs Szolgálat) - Végre abban a helyzetben vagyunk, hogy véget vessünk a lassan negyven éve jelenlévő AIDS járványnak.

Az eddig elért eredmények bizonyítják, hogy képesek vagyunk megvalósítani azt a tervünket, hogy zéró új HIV fertőzés, zéró diszkrimináció és zéró AIDS-hez köthető halálozás történjen.

Az új HIV fertőzések száma 1997 óta 20 százalékkal csökkent. A világ legtöbb részén csökken az új megbetegedések száma. Az AIDS-szel leginkább fertőzött régióban, a szub-szaharai Afrikában 22 országban csökkent a megbetegedések száma.

A veszélyeztetett populációkban a hullám levonulóban van. A HIV megelőzési szolgáltatásokhoz való hozzáférés segít a fiataloknak, a szexiparban dolgozóknak és klienseiknek, azoknak, akik injekcióval fecskendezik be a kábítószert, a férfiakkal közösülő férfiaknak és a nemváltóknak egészségük ellenőrzésében.

A kezelés 1985 óta két és fél millió AIDS-miatti halálesetet előzött meg. Csak tavaly 700 000 életet mentettek meg. Mintegy 6.6 millió ember, az alacsony és közepes bevételű országokban a kezelésre szorulók közel fele, részesül már gyógyszeres kezelésben.

A megelőzés és kezelés közötti szinergia felgyorsítja a folyamatot.

De az AIDS megszüntetéséhez még nagyobb eredmények kellenek.

Idén júniusban az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése AIDS-szel foglalkozó magas szintű találkozóján merész célokat tűzött ki 2015-re: a szexuális úton történő AIDS fertőzések számának felére csökkentése, a gyermekeket érő új fertőzések, valamint a stigmatizálás és a diszkrimináció megszüntetése, gyógyszeres kezelés 15 millió HIV fertőzöttnek és megoldani az AIDS finanszírozási problémát .

Erős politikai akarattal, ésszerű pénzügyi forrásokkal és szilárd emberi jogi megközelítéssel elérhetjük ezeket a célokat.

A finanszírozás elengedhetetlen a sikerhez. Sürgetek hát mindenkit, akit érint, hogy az UNAIDS által létrehozott befektetési kerethez járuljon hozzá és támogassa, hogy az évi 24 milliárd dollár célösszeget elérjük. Az eredmények ellensúlyoznák az előzetes költségeket kevesebb, mint egy generáció alatt.

Építenünk kell a politikai elkötelezettségre, befektetésekre, energiára, aktivistákra és az elhatározásra, hogy amely ehhez a fordulóponthoz juttatott minket.

Eljött a pillanat. Használjuk arra, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk az AIDS-nek.

* *** *