Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/324
2012. március 21.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Biztosítani kell a leginkább véges természeti forrásunk, a víz fenntarthatóságát"

Üzenete a víz világnapján,
2012. március 22.

BÉCS, március 22. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az elkövetkező évtizedek során a növekvő élelmiszertermeléstől függ majd a növekvő globális népesség élelmezése és a mindenki számára adott élelmiszer biztonság. Ez azt is jelenti, hogy biztosítani kell a leginkább véges természeti forrás, a víz fenntarthatóságát.

Az idei víz világnap témája a víz és az élelmiszerbiztonság. A legnagyobb ivóvíz felhasználó a mezőgazdaság. Ha nem növeljük bölcsen a mezőgazdaság vízfelhasználásának kapacitását, nem tudunk véget vetni az éhezésnek és ez számos bajt idéz majd elő, köztük aszályt, éhezést és politikai instabilitást.

A világ sok részén a vízhiány egyre nő és a mezőgazdasági termelés növekedése lassul. Ugyanakkor az éghajlatváltozás a farmerek számára súlyosbítja a kockázatokat és kiszámíthatatlanságot, ez különösen az alacsony jövedelmű országok szegény gazdálkodóit érinti, akik a leginkább sérülékenyek és legkevésbé tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez.

Ezek az összefüggő kihívások fokozzák a kevés vízforrással rendelkező közösségek és országok közötti versenyt és felvetnek régi biztonsági dilemmákat, újakat teremtenek és akadályozzák az élelmiszerhez, a vízhez és a szennyvízkezeléshez való alapvető emberi jogok érvényesülését. Közel 1 milliárd ember éhezik, 800 millió nem jut biztonságos ivóvízhez, sok még a tennivalónk hogy megerősítsük a helyi, nemzeti és globális stabilitás alapjait.

Ahhoz hogy mindenki számára garantált legyen a fenntartható élelmiszer és víz biztonság minden szektor és szereplő teljes elkötelezettsége szükséges. Ez a megfelelő víztechnológia alkalmazását, a kistermelők helyzetbe hozását és a nélkülözhetetlen ökoszisztéma szolgáltatók konzerválását jelenti. Ehhez szükséges a vízhez való jogok érvényesülését elősegítő politika, erősebb szabályozó kapacitás és nemi egyenlőség. Nélkülözhetetlen lesz befektetni a víz infrastruktúra, a vidékfejlesztés és vízerőforrás-gazdálkodás területein.

Mindannyiunkat ösztönöznie kell az a megújult politikai érdeklődés az élelmiszer biztonság iránt, amely első számú prioritást élvez a G8 és G20 napirendjén, amely a Globális Fenntarthatóság Panel jelentése szerint hangsúlyozza a víz, az élelmiszer és az energia közötti kapcsolatot, valamint azon országok növekvő száma, amelyek elkötelezettek a táplálkozás felemelése mellett.

Az idei víz világnapon sürgetek minden partnert, hogy maradéktalanul használja ki a Rió +20 ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciája által nyújtott lehetőséget. Rióban a zöld gazdaság tükrében és keretében össze kell kössük a vízbiztonság, az élelmiszer és a táplálkozás közötti pontokat. A víz központi szerepet fog játszani abban, hogy olyan jövőt építsünk, amilyet akarunk.

* *** *