Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/344
2012. május 30.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Zöld gazdaság: Te is a része vagy?"

Üzenete a Környezetvédelmi Világnapon,
2012. június 5.

BÉCS, június 5. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az közelgő fenntartható fejlődéséről szóló ENSZ által szervezett konferencia, a Rió+20, előtt a környezetvédelmi világnap jó lehetőség, hogy felhívjuk a figyelmet milyen szemléletváltozásra van szükség egy fenntarthatóbb világhoz. Az idei világnap témája: "Zöld gazdaság: Te is része vagy?, arra utal, hogy mindenkinek szerepe van abban, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma a bolygó keretein belül maradjon.

A világ népessége jelenleg 7 milliárd és 2050-re meghaladhatja a 9 milliárdot. Ez egyre nagyobb nyomásként nehezedik a a zsúfolt városokra, ahol a teljes népesség több mint fele él valamint a természeti erőforrásokra, hiszen növekedni fog az igény több élelmiszerre, vízre és energiára. Azt is jelenti, egyre több ember fog megfelelő munkát keresni. Globálisan 1,3 milliárd ember munkanélküli vagy alulalkalmazott. Félmilliárdra tehető azoknak a száma, akik az elkövetkező évtizedben újonnan lépnek be a munkaerőpiacra.

A fenntarthatóság azt is jelenti, hogy úgy kínálunk lehetőségeket mindenki számára,hogy közben egyensúlyban tartjuk a fejlődés társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi dimenzióit is. Cáfolnunk kell azt a hiedelmet, hogy a gazdaság és a környezetvédelem között ellentét feszül. Okos politikákkal és jó befektetésekkel az országok megvédhetik a környezetüket, gazdaságuk növekedhet, létre jöhetnek megfelelő munkahelyek és felgyorsulhat a társadalmi fejlődés.

A Rió+20 konferencia a mi lehetőségünk arra, hogy elmélyítsük és megerősítsük a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségünket. Rióban egyetértés kell szülessen arról, hogy a bruttó haza össztermék (GDP) egyedül nem megfelelő mérője a növekedésnek és gazdagságnak. Egyetértés kell szülessen, hogy a világnak szüksége van fenntartható fejlődési célokra, amelyek a Millenniumi Fejlesztési Célokra épülnek. És fejlődnünk kell fenntartható fejlődés olyan alap elemei területén is, mint az energia, a víz, az élelmiszer, a városok, az óceánok, a munkahelyek és a nők helyzetbe hozása.

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a politikai programokban úgy fejlett, mint a fejlődő országokban. Az ENSZ is azon dolgozik, hogy irodái és tevékenysége klíma semleges és fenntartható legyen. Rióban mobilizálnunk kell a partnerségeinket, a világot el kell mozdítanunk egy fenntarthatóbb növekedés és fejlődés irányába. Az idei környezetvédelmi világnapon, a történelmi konferencia előestéjén, arra sürgetem a kormányokat, üzletembereket és társadalom minden szereplőjét, hogy holisztikus döntéseket hozzanak, amelyekkel elősegítik, hogy jövőnk fenntartható legyen - jövőnk olyan jövő legyen, amilyet akarunk.

* *** *