Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/382
2012. október 16.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun

Üzenete a Szegénység Felszámolásának Nemzetközi Napján

2012. október 17.

BÉCS, október 17. (ENSZ Információs Szolgálat) - A szegénységet könnyű elítélni, de annál nehezebb leküzdeni. Az éhezőknek és méltatlan körülmények között élőknek együttérző szavaknál több kell; konkrét támogatásra van szükségük.

Sok helyütt a szegénység felszámolásának idei nemzetközi napjáról gazdasági megszorítások közepette emlékeznek meg. Amikor a kormányok a költségvetések egyensúlyáért küzdenek , veszély fenyegeti a szegénység felszámolására tett intézkedések pénzügyi forrásait. De pontosan ezért kell most a szegényeknek hozzáférést biztosítani a szociális szolgáltatásokhoz, a jövedelem biztonságához, a rendes munkához és a szociális védelemhez. Csak így építhetünk erősebb és virágzó társadalmakat és nem úgy, hogy a szegények terhére tartjuk egyensúlyban a költségvetési mérlegeket.

A Millenniumi Fejlesztési Célok felgyorsították a nagy fejlődést generáló globális folyamatokat. Felére csökkentettük a mély szegénységben élők számát és javítottunk az oktatásban résztvevők nemi arányán, ma már annyi lány jár iskolába, mint fiú. Egyre több közösség jut tiszta ivóvízhez. Az egészségügy befektetéseknek köszönhetően milliók életét sikerült megmenteni.

Ezek az eredmények jelentős lépést jelentenek egy kiegyenlítettebb, virágzó és fenntartható világ felé. De még több mint egy milliárdan élnek szegénységben, élelmiszerhez, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való jogok nélkül. Helyzetbe kell hoznunk őket, hogy segítsenek nekünk fenntartható megoldást találni. Minden erőfeszítést meg kell tennünk, hogy 2015-re minden ország teljesítse a Millenniumi Fejlesztési Célokat.

Az idén júniusban tartott ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferencián a világ vezetői kinyilatkoztatták, hogy a szegénység felszámolása " a legnagyobb kihívás, amellyel a világ ma szembenéz".

Jelenleg alakítjuk ki a Millenniumi Fejlesztési Célokra építve, a meglévő tartós egyenlőtlenségek valamint a bolygóra és az emberekre váró új kihívások figyelembevételével az ENSZ 2015. utáni időszakra terjedő fejlesztési programját. Célunk az, hogy merész és ambiciózus programot hozunk létre, amely a jelenkor embere és a következő generáció számára is jótékony változást segít elő.

A mérhetetlen szegénység társadalmi nyugtalanságot szül és veszélyt jelent a békére és biztonságra. Ezen a nemzetközi napon fektessünk be közös jövőnkbe azáltal, hogy felemeljük a szegénységben élő embereket, és ők cserébe segítenek megváltoztatni a világot.

* *** *