Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/399
2012. december 19.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár

Üzenete a migránsok nemzetközi napján

2012. december 18.

BÉCS, december 18. (ENSZ Információs Szolgálat) - A világon szinte minden pillanatban hagyják el hazájukat emberek a biztonságosabb és jobb élet reményében. Globálisan több mint 214 millió ember vándorol el. Sokan a nehéz körülmények elől menekülnek és gyakran még nagyobb küzdelmekkel szembesülnek mint például az emberi jogok megsértése, a szegénység és a diszkrimináció. Azonban ezeket a migránsokat félelmen és bizonytalanságon túl a jobb életbe vetett remény és bátorság. A megfelelő támogatással ők is hozzájárulhatnak a társadalmi fejlődéshez.

A migráció globális kérdés és jogosan kelt egyre nagyobb világméretű figyelmet. Jövőre, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése magas szintű párbeszédet tart a nemzetközi migráció és fejlődés témakörében. A párbeszédben a tagállamok és partnereik megvitathatják azokat a gyakorlati intézkedéseket, amelyek elősegítik munkaerő mobilitást, támogatják a fenntartható fejlődést és védik a migránsok emberi jogait,különös tekintettel a nőkre és gyermekekre.

A globális gazdasági és pénzügyi válság okozta feszültségben a bevándorlók jogainak védelme különösen fontos. A költségvetések szűkítésének korában látjuk, hogy a megszorító intézkedések hátrányosan megkülönböztetik a bevándorló munkásokat, az idegengyűlölő retorika táplálja az ellenük irányuló erőszakos cselekedeteket és számos migrációs törvény lehetővé teszi, hogy a rendőrség nyilvántartást vezessen a bevándorlókról. A gazdasági válság idején nem szabad elfelejtenünk, hogy a bevándorló munkaerőn egész gazdasági szektorok függnek és a bevándorló vállalkozók munkahelyeket teremtenek.

Amikor a migrációs politikákat úgy alakítják ki, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a sebezhetőségre, marginalizálódásra és a bevándorlók milliói olcsó eldobható munkaerők lesznek, az elhibázott gazdasági és társadalmi politikai döntések bűnbakjai lesznek sőt, sokszor a tévesen megfogalmazott illegális bevándorlók elleni háború túszaivá válnak.

Ahogy emberi mobilitás egyre összetettebb lesz úgy válik a sok migráns által vállalt út egyre veszélyesebbé, ezért egyre sürgetőbb, hogy a nemzeti politikák emberi jogi alapon kezeljék a jelenséget.

A magas szintű párbeszédre készülvén remélem, hogy a tagállamok az emberi jogok kérdését központi helyen kezelik majd és bátorítanám őket arra, hogy nemzeti szinten olyan intézkedéseket hozzanak, amelyekkel dekriminalizálják az illegális bevándorlást, létre hoznak alternatív bevándorlókat sújtó büntető módokat és biztosítják, hogy a közszolgálatot ellátók, mint a nővérek, és tanárok a bevándorlási hivataloktól függetlenül dolgozhatnak. Remélem továbbá, hogy a résztvevők a migráció kérdését a 2015 utáni fejlesztési terv kontextusában kívánják kezelni.

Az idei migránsok nemzetközi napján felhívom a tagállamokat, hogy fogadjanak és alkalmazzanak minden lehetséges eszközt ebben a kérdésben. Mindenkit arra bátorítok, hogy segítsen abban, hogy a bevándorlók emberi jogainak védelméről, - függetlenül attól hol és hogyan élnek, - elvi, gyakorlati és konstruktív párbeszédet tudjunk folytatni.

* *** *