Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/473
2013. október 14.

 Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján

2013. október 17.

BÉCS, október 14. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei szegénység elleni küzdelem világnapján a nemzetközi közösség kettős célkitűzést követ: fokozza a Millenniumi Fejlesztési Célok elérése érdekében tett erőfeszítéseinket, valamint kialakítja azon célokat, amelyek az MDG-k 2015-ös céldátumát követően irányítják törekvéseinket. A 2015 utáni agenda legfőbb prioritása a szegénység elleni küzdelem egyidejűleg a fenntartható fejlődés középpontba helyezésével. Mindezek után a szegénység maradandó kiküszöbölése egyetlen módon valósulhat meg úgy, hogy a világot a fenntartható fejlődés ösvényére helyezzük.

Sok munka áll még előttünk. Míg a szegénységi szintek jelentősen csökkentek, a fejlődés egyenlőtlen volt. A szegénység felére csökkentésében elért lenyűgöző eredményünk nem szabad, hogy elvakítson minket azzal a ténnyel szemben, hogy világszerte több mint 1,2 milliárd ember él mélyszegénységben. Túl sokaknak, főleg nőknek és lányoknak továbbra sincs lehetőségük arra, hogy megfelelő egészségügyi ellátáshoz, megfelelő közegészségügyhöz, minőségi oktatáshoz, valamint tisztességes lakhatáshoz jussanak. Túl sok fiatal nem talál állást és nincsen a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő végzettsége. A számos országban emelkedő egyenlőtlenség - mind a gazdagok, mind a szegények körében - hozzájárul a gazdasági, társadalmi és politikai szférákból való kiszoruláshoz. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a klímaváltozás és a biodiverzitás veszteségének hatásai legsúlyosabban a legszegényebbeket érintik. Ezek alátámasztják az erős és reagálás képes intézmények szükségességét.

Többet kell tennünk, hogy azokért cselekedjünk, és azokra figyeljünk oda, akiknek hangja nem talál meghallgatásra. Emberekre, akik szegénységben élnek, különös tekintettel az őslakosokra, az idősekre, a fogyatékkal élőkre, a munkanélküliekre, a migránsokra és a kisebbségekre. Támogatnunk kell őket harcukban, hogy kitörjenek a szegénységből és képesek legyenek saját maguk és családjaik számára egy jobb életet felépíteni.  

Amennyiben felismerjük a jövőt, amelyet mindannyiunk számára szeretnénk, meg kell hallanunk és törődnünk kell a társadalom szélére szorultak kiáltásaival. Az utóbbi évben, az ENSZ kizárólag ezt tette egy példátlan globális beszélgetés levezetésével egy olyan világról, amilyet az emberek szeretnének. A párbeszédnek folytatódnia kell és el kell vezetnie a szegénységben élő emberek aktív és érdemi bevonásához, miközben mindenhol a szegénység megszüntetését tervezzük. 

Együtt képesek vagyunk egy fenntartható világot építeni, amely virágzó és békés, igazságos és egyenlő, és méltó életet biztosít mindenki számára.

* *** *