Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/NAR/1245
2015. június 26.

A 2015-ös kábítószer világjelentés stabilnak találja a kábítószer-használatot, a kábítószer- és HIV-fertőzés kezeléséhez való hozzáférést pedig még mindig alacsonynak

A UNODC vezetője elfogadhatatlannak tartja a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozások számát világszerte; A globális ópiumtermesztés mértéke az 1930-as évek második fele óta a legmagasabb

BÉCS, június 26. (ENSZ Információs Szolgálat) - A ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) 2015-ös kábítószer világjelentése szerint a kábítószer-használat gyakorisága továbbra is világszerte stabil. Körülbelül 246 millió ember, kicsivel több, mint a világon élő 15 és 64 éves kor közötti emberek 5 százaléka, használt tiltott kábítószert 2013-ban. Körülbelül 27 millió ember problémás kábítószer-fogyasztónak minősül, akiknek fele intravénásan adja be a kábítószert (PWID). 2013-ban 1,65 millió főre becsülték a HIV-fertőzött intravénás kábítószer-fogyasztók számát. A férfiak esetében háromszor olyan gyakori, mint a nők esetében, hogy kannabiszt, kokaint és amfetaminokat használnak, míg a nők sokkal inkább hajlamosak a receptre kapható opioidokkal és nyugtatókkal visszaélni.

A kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon a UNODC ügyvezető igazgatója Jurij Fedotov elmondta, hogy a kábítószer-használat stabilitása ellenére a világon mindössze minden hatodik problémás kábítószer-használó közül csak egynek van lehetősége arra, hogy kezelést kapjon. "Különösen a nők ütköznek akadályokba a kezelések terén és annak ellenére, hogy a világon minden harmadik kábítószer-fogyasztóból egy nő, a kezelésen résztvevő minden ötödik kábítószer-fogyasztó közül csak egy nő." Továbbá, Jurij Fedotov azt is elmondta, hogy további erőfeszítések szükségesek a kábítószer-függőség megértéséhez és kezeléséhez, hogy ez egy krónikus egészségi állapot, amely olyan más krónikus állapotokhoz hasonlít, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, mivel ugyanúgy hosszú távú és fenntartott kezelést, valamint törődést igényelnek. "Nincs gyors és egyszerű orvosság a kábítószer-függőségre, ezért nekünk hosszú távú, orvosi bizonyítékokon alapuló megoldásokba kell befektetnünk."

A kábítószer-használat és annak hatása az egészségre

A UNODC vezetője elmondta, hogy világszerte a kábítószer-fogyasztók stabil, de elfogadhatatlanul nagy száma veszíti el korán életét. A becslések szerint 2013-ban 187 100 volt a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozások száma. A kábítószer világjelentés a UNAIDS-szel, a WHO-val és a Világbankkal közösen gyűjtött adatokat tartalmaz a HIV-fertőzés gyakoriságáról a PWID-ok között. Néhány országban az intravénás kábítószer-használó nők sokkal jobban ki vannak téve a HIV-fertőzésnek, mint a férfiak és a HIV-fertőzés gyakorisága magasabb lehet az intravénás kábítószer-fogyasztó nők között, mint férfi társaik esetében. A PWID-k között előforduló új HIV-fertőzések száma durván 10 százalékkal csökkent 2010 és 2013 között, a becsült 110 000-ről 98 000-re. Ennek ellenére a kábítószer világjelentés azt mutatja, hogy számos olyan kockázati tényező, ideértve a fertőző betegségek, mint a HIV és a Hepatitis C átadása vagy a kábítószer-túladagolás esete miatt 15 százalékkal nagyobb az elhalálozás aránya a PWID-k esetében, mint a társadalom többi részében.

Míg az adatok azt mutatják, hogy az ópiátok (a heroin és az ópium) használata stabil maradt a világban és a kokain használata mindenhol csökkent, a kannabisz és a nem orvosi használatú gyógyszerészeti opioidok használata elkezdett növekedni. A bizonyítékok alapján egyre több kábítószer-használó szenved a kannabisz használattal kapcsolatos zavarok miatt és a kannabisz is egyre károsabbá válik, amely megmutatkozik a kezelést először felkereső emberek egyre nagyobb arányánál a világ számos régiójában.  Nőtt az amfetamin-típusú stimulánsok (ATS), ideértve a metamfetamint és az MDMA-t vagy "ecstasy-t", és az új pszichoaktív anyagok (NPS) vagy ismertebb nevükön a "legális hangulatjavítók" kereslete.

Illegális kábítószer-kínálat és piacok

Körülbelül 32,4 millió ember vagy a világ felnőtt lakosságának 0,7 százaléka használ gyógyszerészeti opioidokat és olyan ópiátokat, mint a heroin és az ópium. 2014-ben a globális ópiumelőállítás elérte a 7554 tonnát, amely az 1930-as évek óta a második legmagasabb szám köszönhetően az Afganisztánban, mint fő termesztő országban folyó jelentősen megnövekedett ópiumtermesztésnek. A heroin globális lefoglalása eközben 8 százalékkal növekedett, míg a tiltott morfium lefoglalása 2012-ről 2013-ra 26 százalékkal csökkent.

Annak ellenére, hogy a tengeri kereskedelem nem a legszélesebb körben használt módja a kábítószer-csempészetnek, a tengernél folytatott rendészeti műveleteknek van legnagyobb hatása, mivel a lefoglalások átlagos nagysága is arányosan magasabb. A 2009 és 2014 közötti időszakban például a tengernél lefoglalt kábítószer mennyisége átlagosan 365 kg volt, míg a szárazföldön (utakon vagy a vasúton) 107 kg volt, a levegőben pedig 10 kg. A 2015-ös kábítószer világjelentés egy dinamikus elmozdulást mutat az ópiátok csempészeti útvonala esetében, amelyet például arra használnak, hogy az afgán heroin új piacokat érjen el. A legújabb lefoglalások azt mutatják, hogy az afgán heroin nagyobb szállítmányait az Indiai-óceánon keresztül csempészik Kelet- és Dél-Afrikába. Nyugat-Afrika továbbra is a Csendes-óceántól Európába csempészett kokain átrakodó területe, valamint Kelet-Európa egyre inkább a kokain tranzitterületének vagy végállomásának is tekinthető.

Az idei kábítószer világjelentés bemutatja a kokacserje művelésének további hanyatlását 2013-ban, amely 1990 óta a legalacsonyabb szintet érte el. A világ felnőtt lakossága 0,4 százalékának körében előforduló kokainhasználat gyakorisága magas maradt Nyugat- és Közép-Európában, Észak-Amerikában és Óceániában (Ausztráliában), habár a legújabb adatok egy csökkenő irányt mutatnak. A kannabisz használata emelkedik és továbbra is magas Nyugat- és Közép-Afrikában, Nyugat- és Közép-Európában, Óceániában és Észak-Amerikában. A 2013-as adatok világszerte emelkedést mutatnak a kannabisz növény és a kannabisz gyanta lefoglalásának mennyiségében, amelyek a növény esetében elérték az 5764 tonnát, a gyanta esetében pedig az 1416 tonnát.

A metamfetamin uralja a szintetikus kábítószerek globális piacát és egyre inkább terjed Kelet- és Délkelet-Ázsiában. A kristályos metamfetamin használata egyre jobban növekszik Észak-Amerika egyes részein és Európában. Az ATS lefoglalásai 2009 óta közel megkétszereződtek és 2011-ről 2012-re elérték a 144 tonnát, amely 2013-ban is magas szinten maradt, ami szintén mutatja gyors terjedését a globális piacon. 2014 decemberére összesen 541 új pszichoaktív szernek volt az egészségre nézve káros hatása, amelyet 95 ország és terület jelentett. Ez 20 százalékkal nagyobb növekedés összevetve az előző évi 450-el.

Alternatív fejlesztés, mint hosszú távú stratégia a tiltott ültetvények ellen

A 2015-ös kábítószer világjelentés tematikusan foglalkozik az alternatív fejlesztéssel, mint hosszú távú stratégiával, amelynek célja, hogy a tiltott kábítószer művelésből élő gazdálkodók számára alternatív bevételi forrásokat alakítson ki. Ez a tevékenység számos tényezőtől függ, ideértve az elszigetelődést, a biztonság hiányát és a vidéki közösségek társadalmi és politikai helyzetét. Az alternatív fejlesztés ezeket a sérülékenységeket akarja csökkenteni, majd teljesen megszüntetni a tiltott kábítószerek termesztését. Több mint 40 éves tapasztalat bebizonyította, hogy ez a megközelítés működik, ha van egy hosszú távú elképzelés, megfelelő finanszírozás, és politikai támogatás egy szélesebb fejlesztési és kormányprogramba való beillesztéshez. A nem tiltott termékek kereskedelme, a földbirtoklás és a fenntartható irányítás, valamint a földhasználata mind elengedhetetlenek az alternatív fejlesztésbe való befektetések hosszú távú sikeréhez. "Sajnos az idei kábítószer világjelentés azt is bemutatja, hogy az alternatív fejlesztés széleskörű politikai támogatottsága nem párosult anyagi támogatással," mondta Jurij Fedotov, miközben a tiltott kábítószerek elleni közös felelősségről beszélt. Az OECD országoktól az alternatív fejlesztésre kapott támogatás 71 százalékkal csökkent 2009 és 2013 között, amely 0,1 százalékát teszi ki a globális fejlesztési segélyeknek. A UNODC ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy a jövő évi ENSZ Közgyűlésnek a világ kábítószer problémájáról szóló különleges ülésszaka felé vezethet a nemzetközi közösség 2015 utáni fejlesztési terve, amely segíthet az alternatív fejlesztési erőfeszítések előmozdításában olyan befektetésekkel, amelyek megfelelően kezelik a kábítószer-kínálat és kereslet problémáját.

A riport megtekintéséhez kattintson ide: http://www.unodc.org/wdr2015/

* *** *

További információért kérjük, keresse:

Kevin Town
Public Information Officer
Email: kevin.town[at]unodc.org