Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/772
2016. augusztus 17.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a humanitárius világnapon

2016. augusztus 19.

BÉCS, augusztus 19. (ENSZ Információs Szolgálat) - Rekordszámú, 130 millió embernek a túlélése függ a humanitárius segítségnyújtástól. A segítségre szoruló emberek együtt a tizedik legnépesebb nemzetet tennék ki a Földön.

Ezek az adatok igazán megrázóak, pedig csak a történet egy részét mondják el. A statisztikák egyéneket, családokat és közösségeket rejtenek, akiknek tönkrement az életük. Ezek az emberek ugyanolyanok, mint Ön vagy én: gyermekek, nők és férfiak, akiknek minden nap lehetetlen választásokkal kell szembenézniük. Ezek az emberek szülők, akiknek választaniuk kell a között, hogy élelmiszert vagy orvosságot vegyenek a gyermekeiknek; gyermekek, akiknek választaniuk kell a között, hogy iskolába járjanak vagy dolgozzanak, hogy támogassák családjukat; családok, amelyeknek kockáztatniuk kell, hogy bombatalálat éri az otthonukat vagy veszélyek közepette a tengeren menekülnek.

A megoldások se nem egyszerűek, se nem gyorsak azokra a válságokra, amelyek az embereket ilyen borzalmas nehézségek közé taszították. Mégis mindannyian tehetünk valamit ma és minden egyes nap. Együttérzést mutathatunk, felemelhetjük hangunkat az igazságtalanság ellen és dolgozhatunk a változásért.

A humanitárius világnap minden évben emlékeztet arra, hogy szükség van a szenvedést enyhítő tevékenységre. Ez a nap alkalmat ad arra is, hogy megemlékezzünk azokról a humanitárius munkásokról és önkéntesekről, akik a válságok frontvonalában dolgoznak. Tisztelettel adózom ezen elkötelezett nők és férfiak előtt, akik a veszélyekkel szembenézve segítenek másoknak egy sokkal nagyobb kockázat árán.

Ma mindenkit arra ösztönzök, hogy iratkozzon fel az Egyesült Nemzetek "World You'd Rather" kampányára. A figyelemfelhívás és az együttérzés kiváltása mellett a kampánynak konkrét célja, hogy pénzt gyűjtsön az ENSZ Központi Veszélyhelyzet-reagálási Alapjába és, hogy az egyéneket az emberiesség hírnökeiként vonja be a támogatásba mindenhol. Szükségünk van arra, hogy mindenki kérje saját társadalmát és kormányát, hogy az emberiességet helyezze előtérbe.

Idén 9 000 résztvevő gyűlt össze Isztambulban az első Humanitárius Világcsúcson. A világ vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy átalakítják a fegyveres konfliktusoknak, a katasztrófáknak és a sürgős veszélyeknek kitett emberek életét. Összegyűltek az emberiség számára szóló terv és annak fogadalma mögött, hogy senkit nem hagynak magára.

Ez az ígéret áll a fenntartható fejlődési célok középpontjában is. Az emberi jogokra, a rugalmasságra és a szegénység megszüntetésére fókuszáló 17 cél egy 15 éves tervet ajánl a rászorultság és sebezhetőség csökkentése, valamint a mindenki számára elérhető világbéke, méltóság és lehetőségek előmozdítása érdekében. Közös utazásunk sikeréhez szükség van arra, hogy ebből mindenki kivegye a részét. Mindannyian képesek vagyunk változást előidézni. Az idei humanitárius világnapon egyesüljünk az emberiesség nevében és mutassuk meg, hogy nem tudunk és nem is fogunk senkit magára hagyni.

* *** *