Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

 UNIS/SGSM/900
2018. november 23.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napján

2018. november 25.

A nők és lányok elleni erőszak egy globális járvány. A nők és lányok elleni erkölcsi sérelem, társadalmaink szégyenfoltja, valamint a befogadó, igazságos és fenntartható fejlődés egyik legfőbb akadálya. A nők és lányok elleni erőszak lényegében az irántuk való tisztelet teljes hiányát jelenti, vagyis a férfiak kudarcát, hogy elismerjék a nők alapvető egyenlőségét és méltóságát. Ez egy kardinális emberi jogi kérdés.

Az erőszak számos formát ölthet, a családon belüli erőszaktól kezdve az emberkereskedelemig, a fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszaktól a gyermekházasságokig, a női nemiszerv-csonkításig és a nők iránti gyűlöletből elkövetett gyilkosságokig. A nők elleni erőszak káros az egyénre és hosszú távú következményei vannak a családokra és a társadalomra nézve. Ez egy mélyen politikai ügy is. A nők elleni erőszak ugyanis a társadalmainkban meglévő hatalmi és irányítási kérdésekkel is összefügg. Egy férfiak által uralt társadalomban élünk. Amikor egyenlőtlenül kezeljük a nőket, akkor erőszaknak tesszük ki őket.

Tavaly az erőszak egyik fajtájának megjelenése kapott növekvő figyelmet. A legtöbb nő tapasztalt már szexuális zaklatást élete során. A világ minden szegletéből és helyéről származó nők fokozódó társadalmi párbeszéde rávilágított a probléma nagyságára és rámutatott a női szerveződések erejére, amely képes elindítani a zaklatás és az erőszak felszámolásához szükséges fellépést és figyelemfelkeltést.

Idén, a nők és lányok elleni erőszak megszüntetéséért küzdő globális ENSZ UNiTE kampány a túlélők számára nyújtott támogatásra helyezi a hangsúlyt, ami a "Narancsozzuk be a világot: #HearMeToo" jelmondat alá szerveződik. A narancssárga mint a szolidaritás színe, és a #HearMeToo hashtag világos üzenetként közvetíti azt, hogy a nők és lányok elleni erőszaknak most kell véget vetni és ebben mindannyiunknak szerepe van.

Ugyanez az üzenete az Európai Unió és az ENSZ reflektorfény kezdeményezésének. Ez az 500 millió eurós program támogatja a túlélőket és segíti, hogy legyenek a változás ügynökei az otthonaikban, közösségeikben és országaikban. Bár ez egy jelentős kezdeti befektetés, mégis kicsi a szükségeshez képest. Tekintsük ezt egy globális mozgalom indulótőkéjeként. Csak akkor mondhatjuk, hogy egy igazságos és egyenlő világban élünk, ha a népesség fele, vagyis a nők és lányok nem élnek félelemben, erőszakban vagy mindennapi bizonytalanságban.

* *** *