Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/567
2020. szeptember 15.

Információ az ENSZ Közgyűlésének 75. ülésszakáról valamint a megválasztott elnökről, Volkan Bozkir-ról (Törökország)

Az ENSZ Közgyűlése 2020. szeptember 15-én nyílik meg

BÉCS, szeptember 15. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ Közgyűlés 75. ülésszaka szeptember 15-én, kedden 15 órakor, az ENSZ New York-i központjában kerül megnyitásra. Az ülésszakot megnyitó plenáris ülés, a 2019-es koronavírus-járvány (COVID-19) terjedésének megakadályozására való tekintettel a fizikai távolságtartás szabályait figyelembe véve kerül megtartásra. Ennek következtében, a korábbi ülésszakokhoz képest, a gyűlésteremben lényegesen kevesebb képviselő foglal majd helyet.

A Közgyûlés 75. ülésszakának megválasztott elnöke

A török ​​Volkan Bozkir-t 2020 júniusában választották meg az ENSZ Közgyűlésének 2020 szeptemberétől 2021 szeptemberéig tartó, 75. ülésszakának elnökeként. Ő az első török ​​állampolgár ebben a pozícióban.

Bozkir 1972-ben csatlakozott országa külügyi szolgálatához, és 39 éves pályafutása során számos tisztséget töltött be: Törökország állandó képviselője az Európai Unióban (EU); Romániai nagykövet; Turgut Özal miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. 2011-ben parlamenti képviselővé választották, amely pozíciót kilenc évig töltött be. 2014 és 2016 között EU-ügyekért felelős miniszter és főtárgyaló volt. Bozkir házas, két gyermeke és három unokája van.

Az elnök prioritásai

A megválasztott elnök nyilatkozata alapján a 75. ülésszak általános vitái a következő témára épülnek: "A  jövő, amit kívánunk, az Egyesült Nemzetek, amire szükségünk van; a multilateralizmus iránti kollektív elkötelezettségünket megerősítése".

"Teljes mértékben ki kell használnunk eme történelmi évforduló előnyeit és hangsúlyoznunk a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer pótolhatatlanságát, valamint e rendszer megszilárdításának sürgősségét. A multilateralizmus elve és a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer szintén elengedhetetlen az ENSZ Alapokmányában előírt alapvető célok teljesítéséhez. "

Bozkir mélyen elkötelezett az nők életszínvonalának és jogainak megerősítése iránt, annak érdekében, hogy az élet minden területén teljes és egyenjogú tagként tekintsenek rájuk, valamint a társadalmon belüli státuszuk erősödjön: "A nők mindig is a pozitív változás alakítói alkotói voltak. Ebben a tekintetben a nők egyedülálló szerepet játszhatnak a multilateralizmus iránti kollektív elkötelezettségünk, egy befogadóbb jövőkép valamint egy jobb jövő érdekében. "

A megválasztott elnök a fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésére kíván összpontosítani, hangsúlyt fektetve a humanitárius intézkedésekre, kiemelt figyelmet fordítva a legkevésbé fejlett országokra.

Bozkir úgy nyilatkozott, hogy elnökségének irányadó elvei a hatékonyság, az eredményesség, az elszámoltathatóság és a hátrányos megkülönböztetés tilalma lesznek, és csapata a nyitottság, az inkluzivitás és az átláthatóság elvei alapján fogja munkáját végezni.

Székfoglaló beszédében elmondta, hogy a globális problémák globális válaszokat igényelnek: "A multilateralizmus a leghatékonyabb módszer a sikeres globális megoldások megtalálására. A Közgyűlés, "világ parlamentje"-ként egyedülálló helyzetben van, ami által többoldalú erőfeszítéseinket ösztönözni tudja. Ezért az Egyesült Nemzetek tagságának elnökölése nagy felelősség. Tisztában vagyok ezzel és eme kötelességemet a legnagyobb gondossággal fogom teljesíteni."

Kiemelt események

  • A főtitkár szeptember 18-án, pénteken összehív egy, a fenntartható fejlődési célokról szóló virtuális találkozót.
  • Szeptember 21, hétfő: Magas szintű találkozó, az ENSZ fennállásának hetvenötödik évfordulójának megünneplése.
  • A Közgyűlés éves vitáját szeptember 22., kedd és szeptember 26., szombat között, valamint szeptember 29., kedden tartják. Minden tagállam, megfigyelő állam és az Európai Unió benyújthatja előre rögzített nyilatkozatát, amelyben elnöke, alelnöke, koronahercege vagy hercegnője, kormányfője, minisztere vagy miniszterhelyettese nyilatkozik, amelyet, a magas szintű találkozó keretein belül,  miután a fizikailag jelenlévő képviselőjük bemutatkozott, lejátszanak a gyülésteremben.
  • Szeptember 30., szerda; A biodiverzitásról szóló csúcstalálkozó
  • Október 1., csütörtök; magas szintű találkozó a Nők Negyedik Világkonferenciájának 25. évfordulóján
  • Október 2., péntek; magas szintű plenáris ülés az atomfegyverek teljes felszámolásának nemzetközi napjának emlékére és népszerűsítésére.
  • Emellett lesz egy magas szintű rendezvény a fenntartható fejlődés Keretrendszer 2030-as, a COVID-19 alatti és azon túli finanszírozásáról, valamint egy vezetői megbeszélés az éghajlatváltozásról.

 

* *** *

További angol nyelvű információk itt érhetők el: https://www.un.org/en/pga-elect/75

További információ a média számára az ENSZ Közgyűlésének ismertetéséről (angol nyelven) itt.