Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1020
2020. május 28.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete Az ENSZ-Békefenntartók Nemzetközi Napján

2020. május 29.

A mai napon tisztelettel adózunk annak a több mint egy millió férfinek és nőnek, akik valaha az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartójaként szolgáltak, valamint annak a több mint 3900 békefenntartónak, akik szolgálat közben életüket vesztették.

Továbbá hálánkat fejezzük ki annak a 95 000 polgári, rendőri és katonai személyzetnek, akik világszerte jelenleg szolgálatukat teljesítik.

Nekik most a valaha volt egyik legnagyobb kíhívással kell szembenézniük, vagyis fenntartani a békét és biztonságot, miközben segítenek az országoknak megbirkózni a koronavírus járvánnyal.

Idén a női békefenntartókat és a műveleteinkben betöltött központi szerepüket helyezzük előtérbe.

A nők sokszor könnyebben elérik az általunk szolgált közösségeket, amelynek köszönhetően jobban meg tudjuk védeni a civileket, jobban elő tudjuk mozdítani az emberi jogokat, valamint fokozni egész teljesítményünket.

Erre ma különösen szükség van, ugyanis a koronavírus ellen a frontvonalon már így is veszélyes helyzetekben dolgozó női békefenntartók a helyi rádiót használják a közegészségügyi üzenetek megosztására, a megelőzéshez szükséges szállítmányokat eljuttatják a közösségekhez, és támogatják a helyi békeépítők erőfeszítéseit. Mégis a nők továbbra is csak hat százalékát teszik ki az egyenruhás katonai, rendőri, igazságügyi és büntetés-végrehajtási személyzetnek a terepen.

Miközben a Biztonsági Tanács által elfogadott, a nők, béke és biztonság kérdéséről szóló 1325. számú határozat 20. évfordulójára emlékezünk, többet kell tennünk azért, hogy elérjük a nők egyenlőbb részvételét a béke és biztonság minden területén.

Küzdjünk tovább közösen a békéért, győzzük le a járványt és építsünk egy jobb jövőt.

* *** *