Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1033
2020. június 25.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

Nyilatkozata a kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon

2020. június 26.

Bebizonyosodott, hogy a kölcsönös támogatás és a hiteles információ jelentették az új koronavírus elleni hatékony fellépés és életmentés két fő pillérjét.

Ugyanígy szükségünk van az együttműködésre, a megbízható adatokra és a tényeken alapuló fellépésre a világ kábítószer-problémája által jelentett kihívások leküzdéséhez, az emberek biztonságának védelméhez és a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

A kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni nemzetközi nap idei témája: "Több tudással a jobb ellátásért", amely felhívja a figyelmet arra, hogy a tényeken és a közös felelősségen alapuló megoldások elősegítésére van szükség.

A nemzetközi közösség erős alappal rendelkezik ahhoz, hogy cselekedjen a már elfogadott jogi keretrendszer és kötelezettségek alapján, amelyeket a Kábítószerügyi Bizottság 2019-es miniszteri nyilatkozatában körvonalaztak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a közösen elfogadott kábítószer-politikájával összhangban szintén hozzájárul a tények biztosításához, különösen a UNODC éves kábítószer világjelentésén keresztül.

Törekednünk kell arra is, hogy a már működőre építsünk. Több mint két évtizeddel ezelőtt Portugália miniszterelnökeként a kormányom elindított egy olyan kábítószerügyi politikát, amely két területen tett erőteljes lépéseket. Egyrészt szigorúan fellépett a kábítószer-kereskedelem és azok ellen, akik az emberi szenvedésből profitáltak. Másrészt mindent megtett azért, hogy megkapják kezelésüket azok, akiknek szüksége volt rá. A kábítószerfüggők mindenekelőtt betegek és áldozatok. Ez a megközelítés sikerrel járt és a kábítószer-fogyasztás jelentősen lecsökkent, különösen a fiatalok körében. Ma Európában Portugália azon országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a kábítószer-használattal összefüggő halálesetek száma.

Közösen kialakíthatjuk az illegális kábítószernövények termesztésének fenntartható alternatíváit, megfékezhetjük a kábítószer-kereskedelmet és a hozzá kapcsolódó szervezett bűnözést, fejleszthetjük az igazságügyi válaszokat, a megelőzést, a kezelést és a rehabilitációs szolgáltatásokat a kábítószer-fogyasztók számára, valamint a HIV-megelőzést. Mindezt tegyük oly módon, amely figyelemmel van a nők, a fiatalok és a társadalom peremén élők szükségleteire, valamint tiszteletben tartja az emberi jogokat.

* *** *