Sajtóközlemények

Tájékoztató jellegű, nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1097
2020 december 9.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

Üzenete az Emberi Jogok Napján
"Állj Talpra Erősebben - Állj Ki Az Emberi Jogokért"

2020 december 10.

A COVID-19 járvány az emberi jogokkal kapcsolatban két alapvető igazságot erősített meg.

Először is, az emberi jogok megsértése mindannyiunknak árt.

A COVID-19 járvány aránytalan mértékben sújtotta a kiszolgáltatott csoportokat, ideértve a frontvonalban dolgozókat, a fogyatékkal élőket, az idős embereket, a nőket és lányokat, valamint a kisebbségeket.

Azért tudott elburjánzani, mert a szegénység, az egyenlőtlenség, a diszkrimináció, a természetes környezetünk pusztítása és további kudarcok az emberi jogok terén, társadalmainkat sebezhetővé tette.

Mindemellett a világjárvány aláássa az emberi jogokat, mivel ürügyet ad olyan megtorló biztonsági intézkedések bevezetésére, amelyek korlátozzák a polgári teret és a sajtó szabadságát.

A második igazság, amelyre a világjárvány rámutatott az, hogy az emberi jogok egyetemesek és mindannyiunk védelmét szolgálják.

A világjárvány leküzdésére hozott intézkedéseknek szolidaritáson és együttműködésen kell alapulnia.

Egy a globális fenyegetéssel szemben, megosztó megközelítéseknek, önkényuralomnak és nacionalizmusnak nincs értelme.

A Covid-19 válságra adott válaszintézkedések középpontjában mindig az embereknek és jogaiknak kell állniuk. Annak érdekében, hogy a járványt legyőzhessük, és a jövőben is meg tudjuk magunkat védeni, olyan egyetemes, jogszabályokon alapuló keretekre van szükségünk, mint például az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés mindenki számára.

Az emberi jogokért folytatott tevékenységekre való felhívásom, magába foglalja az emberi jogok központi szerepének jelentőségét a válságkezelés alatt,  a nemek közötti egyenlőség, a nyilvánosság részvételének, az "éghajlati igazságosság" elvének, valamint a fenntartható fejlődési célok fontosságát.

Az idei Emberi Jogok Napján és minden nap törekedjünk az együttműködésre és az emberi jogok védelmére, annak érdekében, hogy le tudjuk győzni a COVID-19 járványt, és mindenki számára jobb jövőt építhessünk.

* *** *