Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1284
2022. november 24.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján

2022. november 25.

A nők és a lányok elleni erőszak a leggyakoribb, mindent átható emberi jogi jogsértés a világon. 

Minden 11. percben saját partnere vagy családtagja öl meg egy nőt vagy egy lányt. Ráadásul tisztában vagyunk azzal, hogy a Covid–19-járványhoz és a gazdasági zavarokhoz hasonló egyéb stresszfaktorok elkerülhetetlenül még több fizikai és verbális erőszakhoz vezetnek.

A nők és a lányok hatalmas méretet öltő erőszaknak vannak kitéve az online térben, ami a nőgyűlölő gyűlöletbeszédtől kezdve a szexuális zaklatáson át a fényképekkel való visszaélésig és a ragadozók csábításáig terjed.

Nagy árat kell fizetni azért, ha az emberiség felét megkülönböztetés, erőszak és visszaélés éri. Ez ugyanis korlátozza a nők és a lányok részvételét az élet minden területén, megfosztja őket alapvető jogaiktól és szabadságaiktól, valamint gátolja az egyenlő gazdasági felépülést és a fenntartható növekedést, amelyekre a világunknak szüksége van.

Itt az ideje egy olyan átalakító erővel bíró cselekvésnek, amely képes felszámolni a nők és a lányok elleni erőszakot.

Arra van mindehhez szükség, hogy a kormányok nemzeti akcióterveket alakítsanak ki, valamint finanszírozzák és végrehajtsák azokat a nők és a lányok elleni erőszak felszámolása érdekében.

Fontos része ennek az alulról szerveződő szervezetek és a civil társadalmi csoportok bevonása a döntéshozatalba annak minden szintjén.

Biztosítanunk kell a törvények végrehajtását és tiszteletben tartását, hogy a túlélők láthassák, hogy az igazságszolgáltatáshoz és a támogatáshoz való jogaikat biztosítják.

Támogatnunk kell az olyan nagyközönségnek szóló kampányokat is, amelyek megkérdőjelezik az apajogú társadalmak szabályait, valamint elutasítják a nőgyűlöletet és az erőszakot.

Továbbá, ahogy az idei nemzetközi nap – „FOGJUNK ÖSSZE: Fellépés a nők és a lányok elleni erőszak megszüntetése érdekében” – témája is erre emlékeztet bennünket, világszerte ki kell állnunk azon aktivisták mellett, akik változásra hívnak fel és támogatják az erőszak túlélőit. Felhívom a kormányokat, hogy 2026-ig 50 százalékkal növeljék a nőjogi szervezetek és mozgalmak támogatását.

Álljunk ki és szólaljunk fel a nők jogainak támogatása érdekében.

Jelentsük ki büszkén, hogy mindannyian feministák vagyunk.

Száműzzük a történelemkönyvekbe a nők és a lányok elleni erőszakot.

* *** *