Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1309
2023. április 20.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a földanya nemzetközi napján

2023. április 22.

A földanya nemzetközi napja lehetőséget ad számunkra, hogy az emberiség legfontosabb kapcsolatáról, a természettel való kapcsolatunkról elmélkedjünk.

Az emberiség egészsége – az általunk belélegzett levegő, az ivóvizünk és az élelmiszereinket tápláló talaj egészsége által – a földanya egészségétől függ.

Mégis úgy tűnik, hogy szilárdan eltökéltük magunkat a természet elpusztítása mellett.

Tetteinkkel ugyanis megsemmisítjük az erdőket, a dzsungeleket, a mezőgazdasági területeket, a vizes élőhelyeket, az óceánokat, a korallzátonyokat, a folyókat, a tengereket és a tavakat.

A biológiai sokféleség pedig összeomlóban van, hiszen egymillió faj táncol a kihalás szélén.

Véget kell vetnünk a természet ellen vívott könyörtelen és értelmetlen háborúnak.

Megvannak az ehhez szükséges eszközeink, tudásunk és megoldásaink. Viszont gyorsabban kell cselekednünk.

A globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokon történő megállításához nagyobb és gyorsabb kibocsátáscsökkentéssel kell felgyorsítanunk az éghajlatváltozás elleni fellépést. Nagymértékű beruházásnövelésre van szükség az alkalmazkodás és az ellenálló képesség terén is, különösen a válságot legkevésbé előidéző, legsebezhetőbb országok és közösségek esetében.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben szintén kulcsfontosságúak az egészséges ökoszisztémák, legyenek azok akár az óceánokban, a folyókban, az erdőkben vagy a prériken. Lássunk hozzá a munkához és hajtsuk végre az ENSZ biológiai sokféleségről szóló történelmi jelentőségű megállapodását, amellyel 2030-ra védetté tehetjük a Földön található szárazföld és vizek 30 százalékát.

A kormányoknak minden lépésnél az élen kell járniuk. Létfontosságú szerepük van azonban a vállalatoknak, az intézményeknek és a civil társadalomnak is.

Végül pedig tanulnunk kell az őslakos népek bölcsességéből, tudásából és vezető szerepéből, akik évezredekre visszanyúlóan gondoskodnak a természetről és ismerik a világ éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságainak számos megoldását.

Idén a Föld napján arra kérem Önöket mindenhol, hogy emeljék fel a hangjukat – az iskoláikban, a munkahelyeiken, a hitközösségeikben és a közösségi médiafelületeken – és követeljék a vezetőktől, hogy kössenek békét a természettel.

Tegyünk mindannyian azért, hogy megvédjük közös otthonunkat az emberek és a bolygó érdekében, most és a következő nemzedékek számára egyaránt.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK