Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1310
2023. május 2.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a sajtószabadság világnapján

2023. május 3.

Már három évtizede, hogy a nemzetközi közösség megünnepli az újságírók és a médiában dolgozók munkáját a sajtószabadság világnapján.

Ezen a napon elénk tárul az az alapvető igazság, amely szerint minden szabadságunk a sajtó szabadságától függ.

A sajtószabadság a demokrácia és az igazság alapja. A sajtószabadság biztosítja mindannyiunk számára a szükséges tényeket, amelyekkel véleményt formálhatunk és felszólalhatunk a hatalom túlkapásai ellen. Az idei év témája pedig arra emlékeztet bennünket, hogy a sajtószabadság az emberi jogok éltető eleme.

A sajtószabadságot azonban a világ minden részén támadások érik. 

Az igazságot a megtévesztésre alkalmas információk és a gyűlöletbeszéd fenyegetik, amelyek el akarják mosni a tények és a kitalációk, a tudomány és az összeesküvés közötti határokat. 

A médiaipar fokozódó koncentrációja miatt egyre kevesebb ember tulajdonába kerülő sajtótermékek, a számos független hírszervezet pénzügyi összeomlása, valamint az újságírókat elnyomó törvények és szabályozások növekedése tovább erősítik a cenzúrát és veszélyeztetik a véleménynyilvánítás szabadságát.   

Mindeközben az újságírók és a sajtó munkatársai életbevágóan fontos munkájuk végzése során közvetlen célpontokká válnak az interneten és azon kívül is. Rendszeresen zaklatják, megfélemlítik, letartóztatják vagy bebörtönzik őket. 

2022-ben a sajtónak legalább 67 munkatársát ölték meg, ami elképesztően nagy, 50 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Az újságírónők közel háromnegyede tapasztalt már erőszakot online, és minden negyedik újságírónőt fizikailag is megfenyegettek.

Tíz évvel ezelőtt az ENSZ létrehozta az újságírók biztonságáról szóló cselekvési tervet, hogy megvédje a médiában dolgozókat és véget vessen az ellenük elkövetett bűncselekmények büntetlenségének.

A sajtószabadság idei és minden egyes világnapján a világnak közösen kell megszólalnia.

Állítsuk meg a fenyegetéseket és a támadásokat.

Állítsuk meg a munkájukat végző újságírók letartóztatását és bebörtönzését.

Állítsuk meg a hazugságokat és a megtévesztésre alkalmas információkat.

Állítsuk le az igazság és az igazságot hírüladók célbavételét.

Ahogyan az újságírók kiállnak az igazságért, úgy a világ is kiáll az újságírók mellett.

* *** *

More press releases

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon
  05/06/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon

  "Az idei környezetvédelmi világnap a műanyagszennyezés leküzdésére szólít fel.
  Évente több mint 400 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte, és ennek az egyharmada egyszer használatos műanyag." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján
  29/05/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

  "Az Egyesült Nemzetek békefenntartói a békésebb világ iránti elkötelezettségünk mozgatórugói. 75 éve támogatják a konfliktusok és a zűrzavarok által sújtott embereket és közösségeket világszerte." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a sajtószabadság világnapján
  03/05/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a sajtószabadság világnapján

  "Már három évtizede, hogy a nemzetközi közösség megünnepli az újságírók és a médiában dolgozók munkáját a sajtószabadság világnapján. Ezen a napon elénk tárul az az alapvető igazság, amely szerint minden szabadságunk a sajtó szabadságától függ." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a földanya nemzetközi napján
  22/04/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a földanya nemzetközi napján

  "A földanya nemzetközi napja lehetőséget ad számunkra, hogy az emberiség legfontosabb kapcsolatáról, a természettel való kapcsolatunkról elmélkedjünk. Az emberiség egészsége – az általunk belélegzett levegő, az ivóvizünk és az élelmiszereinket tápláló talaj egészsége által – a földanya egészségétől függ." — António Guterres