Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1359
2023. október 19.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ napján

2023. október 24.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete két világot testesít meg. A világot, amelyben élünk és egy olyan világot, amelyre törekszünk és tudjuk, hogy elérhető.

Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy felépítsük az általunk vágyott világot, amelyben béke honol, a fejlődés fenntartható és mindenkit megilletnek az emberi jogok.

Tudom, hogy képesek vagyunk erre. A mai napon, 78 évvel ezelőtt lépett hatályba az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmánya, amely elvezet bennünket ezen az úton.

Hiszen mindenekelőtt az Alapokmány abban a szellemben született, hogy elsimítsa a nézeteltéréseket, helyreállítsa a kapcsolatokat és békét hozzon.

Bővítse a lehetőségeket, és senkit ne hagyjon hátra.

Biztosítsa az igazságosságot, az egyenlőséget, valamint a nők és a lányok felemelkedését.

Életmentő segítséget nyújtson a rászorulóknak.

Ezenkívül elég rugalmas legyen ahhoz, hogy általa kezelni tudjuk az egzisztenciális, éghajlati válsághoz, valamint a mesterséges intelligencia előnyeivel járó és veszélyeihez hasonló kihívásokat, amelyek az ENSZ születésekor még nem is léteztek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét időtálló értékek és elvek vezérlik, de a korral is mindig lépést kell tartania. Ezért kell mindig tovább erősítenünk a munkamódszereket, a tevékenységünk során pedig 21. századi szemléletet kell alkalmaznunk.

Az idei ENSZ-napon kötelezzük el magunkat amellett, hogy reménnyel és eltökéltséggel kialakítjuk a vágyaink szerinti jobb világot.

Kötelezzük el magunkat egy olyan jövő felépítése mellett, amely méltó a világ számára oly szükséges szervezetünk nevéhez.

Megosztottak vagyunk. Képesek vagyunk azonban arra, hogy egyesült nemzetekként éljünk, ezért azonban tennünk kell.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján
  08/07/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján

  "Srebrenica emléke erősítse meg arra vonatkozó elhatározásunkat, hogy olyan világot építünk, amiben nem létezik a népirtás szörnyűsége, hanem helyette igazságosság és béke honol, és amiben a "soha többé" ünnepélyes ígérete az egész emberiség számára megvalósul." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján
  19/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján

  "A fegyveres konfliktusok, az éghajlati káosz és a zűrzavarok következtében rekordszámú ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát Szudántól Ukrajnáig, a Közel-Kelettől kezdve Mianmaron át a Kongói Demokratikus Köztársaságig megannyi országban. Ez az elvándorlás súlyos szenvedést okoz a menekülteknek." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján
  14/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján

  "A gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján mindannyian dolgozzunk azon, hogy előmozdítsuk az emberi jogi oktatást, bevonjuk a fiatalokat a demokratikus döntéshozatalba, valamint azon, hogy fellépjünk az intolerancia, a megkülönböztetés, az előítéletek és a sztereotípiák ellen, bárhol is jelenjenek meg." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon
  05/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon

  "Az idei környezetvédelmi világnap témája a „földek helyreállítása, az elsivatagosodás és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség". — António Guterres