Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1359
2023. október 19.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ napján

2023. október 24.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete két világot testesít meg. A világot, amelyben élünk és egy olyan világot, amelyre törekszünk és tudjuk, hogy elérhető.

Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy felépítsük az általunk vágyott világot, amelyben béke honol, a fejlődés fenntartható és mindenkit megilletnek az emberi jogok.

Tudom, hogy képesek vagyunk erre. A mai napon, 78 évvel ezelőtt lépett hatályba az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmánya, amely elvezet bennünket ezen az úton.

Hiszen mindenekelőtt az Alapokmány abban a szellemben született, hogy elsimítsa a nézeteltéréseket, helyreállítsa a kapcsolatokat és békét hozzon.

Bővítse a lehetőségeket, és senkit ne hagyjon hátra.

Biztosítsa az igazságosságot, az egyenlőséget, valamint a nők és a lányok felemelkedését.

Életmentő segítséget nyújtson a rászorulóknak.

Ezenkívül elég rugalmas legyen ahhoz, hogy általa kezelni tudjuk az egzisztenciális, éghajlati válsághoz, valamint a mesterséges intelligencia előnyeivel járó és veszélyeihez hasonló kihívásokat, amelyek az ENSZ születésekor még nem is léteztek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét időtálló értékek és elvek vezérlik, de a korral is mindig lépést kell tartania. Ezért kell mindig tovább erősítenünk a munkamódszereket, a tevékenységünk során pedig 21. századi szemléletet kell alkalmaznunk.

Az idei ENSZ-napon kötelezzük el magunkat amellett, hogy reménnyel és eltökéltséggel kialakítjuk a vágyaink szerinti jobb világot.

Kötelezzük el magunkat egy olyan jövő felépítése mellett, amely méltó a világ számára oly szükséges szervezetünk nevéhez.

Megosztottak vagyunk. Képesek vagyunk azonban arra, hogy egyesült nemzetekként éljünk, ezért azonban tennünk kell.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK