Véleménycikke a Nemzetközi Nőnap Alkalmából 

Az ENSZ Főtitkár

2023. március 8.

A szemünk láttára tűnik el a nők jogai terén elért haladás világszerte. A legfrissebb előrejelzések szerint a jelenlegi folyamatok mellett még további 300 évre van szükség a nemek közötti teljes egyenlőség eléréséhez.

Napjaink egymást követő válságai – az Ukrajnában zajló háborútól kezdve az éghajlati vészhelyzetig – a nőket és a lányokat érintik először és legrosszabbul. A demokrácia globális visszaszorulásának részeként pedig megkérdőjelezik és megtagadják a nőknek a testük feletti jogait és az életük feletti önrendelkezésüket.

Két statisztika alapján világosan látható a kudarcunk:

Minden tizedik percben megöl egy nőt vagy egy lányt a családtagja vagy intim partnere.

Továbbá minden második percben meghal egy nő várandósság vagy szülés közben. E halálesetek többsége pedig teljesen megelőzhető lenne.

A nemzetközi nőnapon el kell köteleznünk magunkat amellett, hogy ennél jobban teljesítsünk. Meg kell fordítanunk ezeket a szörnyű tendenciákat, és ki kell állnunk a nők és a lányok életéért és jogaiért mindenhol.

Ez az egyik legfontosabb prioritásom, amely az ENSZ munkájának is központi eleme világszerte.

Támogatjuk a válsághelyzetben lévő nőket és lányokat Dél-Szudántól Mianmarig és biztosítjuk, hogy meghallják hangjukat a békefolyamatokban.

Amina Mohammed főtitkárhelyettes nemrégiben Afganisztánban járt és azt az üzenetet vitte a hatóságok számára, hogy a nőknek és a lányoknak alapvető emberi jogaik vannak, amikért örökre küzdeni fogunk.

Idén a nemzetközi nőnap arra összpontosít, hogy felszámoljuk a nemek közötti szakadékot a tudomány, a technológia és az innováció terén. Világszerte a férfiak 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel vannak jelen az online térben, mint a nők, az alacsony jövedelmű országokban ez a valószínűség pedig több mint 50 százalékkal nagyobb a férfiak esetében.

Ugyanakkor még a leggazdagabb országok is sikertelenek ezen a téren a nemi alapú sztereotípiák és a történelmi előítéletek miatt. A technológiai iparban kétszer annyi férfi dolgozik, mint nő. A mesterséges intelligencia területén pedig csak minden ötödik munkavállaló nő.

A big data az új arany és a mai politikai és üzleti döntések alapja. De gyakran figyelmen kívül hagyja a nemek közötti különbségeket vagy teljesen láthatatlanok számára a nők.

Mindannyiunknak fel kell ismernünk az olyan termékeket és szolgáltatásokat, amelyek már a kezdetektől fogva magukban hordozzák a nemek közötti egyenlőtlenséget és digitalizálják a patriarchátust és a nőgyűlöletet.

A világ szilícium-völgyei nem válhatnak a nők jogainak halál-völgyeivé.

A férfiak testéből származó adatokon alapuló orvosi döntések nemcsak árthatnak a nőknek, hanem halálosak is lehetnek számukra.

A nőkkel szembeni megkülönböztetés a tudomány és a technológia területén az évszázadok óta tartó patriarchátus, megkülönböztetés és káros sztereotípiák eredménye. A tudományos kategóriában 1901 óta Nobel-díjjal kitüntetettek mindössze három százalékát teszik ki a nők. Az interneten pedig a nők – köztük a tudósok és az újságírók – gyakran válnak szexista gyűlöletbeszéd és gyalázkodás célpontjává, amelynek célja elhallgattatásuk és megszégyenítésük.  

De őket nem lehet elhallgattatni. A nők és a lányok mindenütt követelik a jogaikat, és szavaik az egész világon visszhangoznak.

Több fronton is lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a nők és a lányok a tudomány és a technológia révén teljes mértékben hozzájárulhassanak a világ tudásához.

Le kell rombolnunk az akadályokat a diszkriminatív adatoktól kezdve a sztereotípiákig, amelyek már fiatal korban elriasztják a lányokat a természettudományos tárgyak tanulásától.

Minden döntéshozónak – szükség esetén kvóták segítségével – elő kell mozdítania a nők részvételét és vezető szerepét a tudomány és a technológia területén.

Kreatívnak kell lenniük, szélesíteniük kell a munkaerő-felvételi csatornát és a készségek alapján kell felvenniük a munkavállalókat. És kitartónak kell lenniük. A nemek közötti egyenlőség nem fog magától megvalósulni; prioritásként kell kezelni és törekedni kell rá. Ezzel a megközelítéssel tudunk eredményeket elérni az ENSZ-ben, ahol saját stratégiánk van a nemek közötti egyenlőség elérésére a munkavállalók között.

Ezen felül biztonságos digitális környezetet kell teremtenünk a nők számára, és felelősségre kell vonnunk mind az online visszaélések elkövetőit, mind a tevékenységüket engedő digitális platformokat.

Az ENSZ többek között a kormányokkal, a civil társadalommal és a magánszektorral közösen dolgozik egy magatartási kódexen, amelynek célja a károkozás csökkentése és az elszámoltathatóság növelése a digitális platformokon a szólásszabadság védelme mellett.

A nők jogainak élvezete nem egy luxus, amellyel várhatunk amíg megoldjuk az éghajlati válságot, véget vetünk a szegénységnek és egy jobb világot teremtünk.

A nőkre és a lányokra alapozni a legbiztosabb módja annak, hogy minden ember, közösség és ország felemelkedjen, és hogy megvalósuljon a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer. Dolgozzunk együtt egy befogadóbb, igazságosabb és virágzóbb világért a nők és a lányok, a férfiak és a fiúk számára mindenhol.

 

A cikk megjelent a Népszavában 2023. 03. 8-án.