Véleménycikke a Nemzetközi Nőnap Alkalmából

„KÖLTSÜNK TÖBBET A NŐK HELYZETÉNEK ELŐMOZDÍTÁSÁRA: GYORSÍTSUK FEL A HALADÁST!”

Az ENSZ Főtitkár

2024. március 8.

A nők jogaiért folytatott küzdelem során jelentős fejlődést értünk el az elmúlt több mint ötven évben.

A nők és a lányok korlátokat döntöttek le, sztereotípiákat írtak felül és elvezettek bennünket egy igazságosabb és egyenlőbb világ felé. A nők jogait végre alapvető és egyetemes emberi jogokként ismerték el. Több száz millióval nőtt az iskolás lányok száma világszerte. Az úttörők pedig áttörték az üvegplafont a világ számos országában.

A fejlődés azonban veszélyben van. A teljes egyenlőség megvalósulásától pedig még fényévekre vagyunk.

Nők és lányok milliárdjai sodródnak a társadalom szélére vagy találják szembe magukat igazságtalansággal és megkülönböztetéssel, mivel továbbra is a férfiak évezredes uralma alakítja társadalmainkat. A továbbra is létező nemi alapú erőszak pedig szégyent hoz az emberiségre. Becslések szerint évente több mint négymillió lányt fenyeget a női nemi szervek megcsonkításának veszélye. A nők és a lányok elleni megkülönböztetés a világ nagy részén továbbra is teljesen legális. Ez egyes helyeken megnehezíti a nők tulajdonszerzését, más helyeken pedig lehetővé teszi a férfiak számára, hogy büntetlenül megerőszakolják a feleségüket.

Mindeközben a globális válságok a nőket és a lányokat sújtják a leginkább. A konfliktusok, az éghajlati katasztrófa, a szegénység vagy az éhezés által sújtott helyeken pedig a nők és a lányok szenvednek a legtöbbet. Több nő éhezik, mint férfi a világ minden régiójában. Mind a fejlett, mind a fejlődő országokban a nők jogainak visszaszorulása – beleértve a szexuális és reprodukciós jogokat is – megakasztja, sőt visszafordítja a fejlődést.

Az egyenlőtlenségek felszámolásának lehetőségét magukban hordozó új technológiák sokszor csak rontanak a helyzeten. Ennek oka lehet az egyenlőtlen hozzáférés, a beépített elfogultsággal rendelkező algoritmusok vagy a mesterséges intelligencia által létrehozott hamis képeket, videókat és bizonyos nők célzott zaklatását is magában foglaló nőgyűlölő erőszak.

A jelenlegi haladás mellett a nők teljes jogegyenlőségére még mintegy 300 évet kell várnunk, ahogy a gyermekházasságok megszüntetésére is. A változásnak ez a sebessége őszintén szólva sértő. Az nem lehet, hogy az emberiség fele évszázadokat várjon a jogaira. Azonnal egyenlőségre van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy fel kell gyorsítani a változás ütemét. Ehhez pedig politikai ambícióra, valamint befektetésekre van szükség, ami az idei nemzetközi nőnap témája is.

Köz- és magánbefektetésekre van szükségünk ahhoz, hogy megszüntessük a nők elleni erőszakot, és tisztességes munkát biztosítsunk számukra, valamint ahhoz, hogy bevonjuk a nőket és növeljük a női vezetők számát a digitális technológiák, a béketeremtés, az éghajlatváltozás elleni fellépés területén és a gazdaság valamennyi ágazatában. Ezenkívül sürgősen támogatnunk kell a sztereotípiák ellen küzdő, a nők és a lányok szükségleteiért fellépő, a hagyományokat és a kulturális normákat megkérdőjelező nőjogi szervezeteket. Jelenleg a nemzetközi fejlesztési kiadásoknak mindössze 0,1 százalékát kapják. Ezen változtatni kell.

A beruházások talán távolinak tűnnek a nők mindennapi életétől. De befektetésre van szükség ahhoz, hogy az iskolás lányok ugyanolyan lehetőségeket kapjanak, mint az iskolás fiúk. Befektetésre van szükség a digitális oktatás biztosításához és a készségek fejlesztéséhez is. Ezenkívül beruházásokkal kell megoldani a gyermekfelügyeletet, hogy gondozóik – többnyire az anyák – fizetett munkát végezhessenek az otthonukon kívül. Végül befektetésekre van szükség ahhoz, hogy olyan befogadó közösségeket és társadalmakat építsünk, amelyekben mindenféle háttérrel rendelkező nők és lányok is teljesen részt vehetnek.

Az egyenlőség támogatása egy nemes dolog, de pénzügyi értelemben is észszerű. A nők hivatalos munkaerőpiacra való belépésének támogatása elősegíti a gazdasági növekedést, növeli az adóbevételeket és további lehetőségeket teremt mindenki számára.

A nők és a lányok helyzetének előmozdításába való befektetés biztosításához három dologra van szükség. Elsőként a fenntartható fejlődéshez szükséges megfizethető, hosszú távú finanszírozás elérhetőségének növelésére, valamint a számos fejlődő gazdaságot fojtogató adósságválság kezelésére. Ellenkező esetben az országoknak egyszerűen nem lesz pénzük arra, hogy beruházásokkal segítsék a nők és a lányok felemelkedését. Azonnali intézkedésekre van szükségünk, hogy lélegzetvételnyi időt biztosítsunk az elviselhetetlen adósságtörlesztési kötelezettségekkel rendelkező országoknak, és hogy a multilaterális fejlesztési bankokat sokkal több, megfizethető magánfinanszírozás mozgósítására ösztönözzük. Hosszú távon meg kell reformálnunk a nemzetközi pénzügyi struktúrát, hogy az sokkal jobban megfeleljen a fejlődő országok igényeinek.

Másodikként pedig az országoknak prioritásként kell kezelniük a nemek közötti egyenlőséget, felismerve, hogy az egyenlőség nem csupán jogok kérdése, hanem a békés és virágzó társadalmak alapköve. Ennek megfelelően a kormányoknak aktívan tenniük kell a megkülönböztetés ellen, pénzt kell áldozniuk a nőket és a lányokat támogató programokra, valamint biztosítaniuk kell azt, hogy a politikák, a költségvetések és a beruházások megfeleljenek a nők és a lányok igényeinek.

Végül – harmadikként – növelnünk kell a nők számát a vezetői pozíciókban. A női vezetők elősegíthetik, hogy több pénz jusson a nők és a lányok valós problémáit kezelő szakpolitikákba és programokba. Különösen büszke vagyok arra, hogy hivatali időm kezdete óta – és a történelem során először – az ENSZ egész rendszerében egyenlő számú nő és férfi van a felsővezetői pozíciókban.

Az egyenlőség már régóta esedékes. A patriarchátus felszámolásához pénzre van szükség – itt az ideje, hogy ehhez a zsebünkbe nyúljunk.

 

A cikk megjelent a Népszavában 2024. 03. 8-án.