Emelkedő energiaárak, egyre súlyosbodó megélhetési válság

2022. június 8. - Ukrajnában már több mint négy hónapja tart a háború, amely világszerte veszélyezteti az emberek megélhetését, ugyanis egyre nagyobb ársokk uralkodik a globális élelmiszer-, energia- és műtrágyapiacokon egy olyan világban, amely már így is a COVID-19 járvánnyal és az éghajlatváltozással küzd.

Az ENSZ-főtitkár Globális Válságreagálási Csoportjának (GCRG) élelmiszerrel, energiával és pénzügyi rendszerekkel kapcsolatos legújabb jelentése szerint 94 országban körülbelül 1,6 milliárd embert érint a megélhetési válság legalább egy dimenziója, akik közül körülbelül 1,2 milliárdan élnek olyan országokban, amelyeket a megélhetési válság mindhárom dimenziója, vagyis az élelmiszer, az energia és a finanszírozás is súlyosan fenyeget.

António Guterres ENSZ-főtitkár a csoport legutóbbi tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy „a háború helyszínén élőknek minden nap újabb vérfürdőt és szenvedést hoz. Az emberek számára pedig a háború a további válságokkal együtt az éhezés és nyomor „példátlan hullámának" elindításával fenyeget világszerte, ami társadalmi és gazdasági káoszt hagy maga után". „A válság a sebezhető embereket és országokat már komolyan érintette, de senki ne gondolja, hogy van olyan ország vagy közösség, amelyre a megélhetési válság nem lesz hatással."

 

 

Photo: WFP/Saleh Hayyan