A biológiai sokféleség fontossága

Bolygónk jelenleg az emberi tevékenység által a természetnek okozott veszélyes hanyatláson megy keresztül. A bolygó az élővilágában bekövetkező legnagyobb veszteséget tapasztalja a dinoszauruszok kihalása óta. Jelenleg egymillió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, közülük sokat évtizedeken belül.

„Életünk teljes mértékben – az általunk belélegzett levegőn, az ételeinken, a minket tápláló energián és a gyógyulásunkat elősegítő gyógyszereken keresztül – az ökoszisztémák egészségétől függ”, mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a biológiai sokféleség nemzetközi napjára írt üzenetében, amelyet azzal foglalt össze, hogy véget kell vetnünk a természet ellen folytatott háborúnak.

A biológiai sokféleség csökkenése az élőhelyek pusztulásának, az égbe szökő szennyezésnek és a súlyosbodó éghajlati válságnak az eredménye. Ez a csökkenés pedig súlyos következményekkel jár a földi életre nézve. A természetes ökoszisztémák fontos szerepet játszanak az éghajlat szabályozásában, valamint segítenek a szén megkötésében és tárolásában. Az erdők pusztulása, a vizes élőhelyek lecsapolása és más környezeti degradációk azonban jelentősen hozzájárultak az éghajlatváltozáshoz.

Az éghajlatváltozás biológiai sokféleségre gyakorolt hatásai már most is láthatóak: számos állatfaj már most arra kényszerül, hogy megváltoztassa vándorlási szokásait, a növényeknek pedig a hőmérséklet-változásokhoz való alkalmazkodással kell megküzdeniük. Az óceánban a biológusok egy újabb tragédiának lehetnek tanúi, mivel a több mint 7000 fajnak táplálékot és menedéket nyújtó korallzátonyok folyamatosan pusztulnak az óceán felmelegedése és savasodása miatt.

Az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (COP15), amelyre a kanadai Montrealban 2022 decemberében került sor, a nemzetközi közösség új célokat fogadott el a természet pusztulásának megállítására és visszafordítására irányuló globális fellépés irányítása érdekében. Egyértelmű célokat határoztak meg a túlzott kiaknázás, a szennyezés, az élőhelyek aprózódása és a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kezelésére, és mindezek mellett elfogadtak egy tervet, amely biztosítja az őslakos népek jogait és elismeri a természet gondozóiként való hozzájárulásukat. A konferencia azt is megvizsgálta, hogy miként lehet a pénzmozgásokat összehangolni a természettel olyan módon, hogy a finanszírozást a fenntartható beruházások felé tereljék a környezetkárosító beruházások helyett.

Mind a 17 fenntartható fejlődési cél elérése végső soron az egészséges ökoszisztémáktól és a biológiai sokféleségtől függ. A bolygó egészsége pedig megalapozza az emberek egészségét és jóllétét.