A téves információk és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés a digitális világban: workshopok tanároknak Magyarországon, Koszovóban, Szlovákiában és Szlovéniában

2022. december 13. – A ZARA Training oktatói két sikeres workshopsorozatot tartottak tanárok számára 2021 júniusában és novemberében a téves információk és gyűlölet elleni online küzdelemről. Ezt követően több felkérés érkezett a pedagógusok továbbképzésére, így a ZARA Training oktatói idén további öt workshopot tartottak.

A november 28. és december 13. között online vagy hibrid formában megrendezett foglalkozásokon mintegy nyolcvan tanár vett részt Magyarországról, Koszovóból, Szlovákiából és Szlovéniából. A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) a ZARA Training osztrák civil szervezettel együttműködésben szervezte az interaktív workshopokat, amelyeken a tanárok többet tudhattak meg arról, hogy miként lehet a fiatalok figyelmét felhívni és bevonni őket a hamis információk digitális világban való terjedésének megállításába, valamint a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelembe.

A rasszizmus felszámolására és a szemlélődők online bevonására szakosodott ZARA Training oktatói értékes tippeket adtak arról, hogyan lehet azonosítani a megbízhatatlan forrásokat, valamint a különböző közösségi médiacsatornákon gyorsan terjedő és hamis állításokat. Az egyik oktató megjegyezte, hogy „foglalkozni kell az online történő diszkrimináció összes formájával. A cél az, hogy ezeket jelentsék és észrevegyék”. Továbbá mindannyiunknak „fel kell hívnunk a figyelmet az erőszak különböző fajtáira”.

A workshop egyik gyakorlatában a részt vevő tanárokat arra kérték, hogy értékeljék azt, hogy a bejegyzések mennyire tekinthetők sértőnek, és magyarázzák meg, hogy miért érzékeltek egyes állításokat kevésbé, másokat pedig jobban sértőnek. Egy másik, az áldozathibáztatásról szóló gyakorlatban az egyik oktató elmondta: „Az áldozathibáztatás óriási, különösen az internetes zaklatások esetében. Sok köze van a szégyenhez is. A diákoknak gyakran azt mondják, hogy ők tehetnek róla. Holott ez bárkivel bármi miatt megtörténhet, és soha nem az áldozat hibája”.

 

A tanárok később megosztották az online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos tapasztalataikat és azt, hogy miként kezelték a hasonló helyzeteket. A résztvevők közül sokan hálájukat fejezték ki a hasznos információkért és a gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatos új ötletekért, amelyek a workshop során bemutatásra kerültek: „Erről többet kell beszélnünk az iskolákban”, mondta egy szlovéniai tanár. „Nagyon hasznos információkat kaptunk”, mondta egy másik, szlovákiai résztvevő és hozzátette, hogy „Ez egy jó kezdet a diákjaimmal való közös munkához”.

A workshopokat a bécsi UNIS és a ZARA Training osztrák civil szervezet szervezte, együttműködve a Szlovéniai ENSZ Társasággal (UNA), a szlovákiai Nemzeti Oktatási és Ifjúsági Intézettel (NIVAM), valamint az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) és az ENSZ Népesedési Alapjával (UNFPA) Koszovóban. A bécsi UNIS igazgatója, Martin Nesirky köszöntőjében megköszönte a résztvevők érdeklődését és elkötelezettségét, valamint hangsúlyozta, hogy pedagógusként döntő szerepük van abban, hogy diákjaikkal közösen foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel. Arra is bátorította a résztvevőket, hogy csatlakozzanak az ENSZ Verified és #NoToHate kampányaihoz.